Commodore heeft uitstel betaling gevraagd

ROTTERDAM, 18 AUG. De computerketen Commodore heeft vandaag uitstel van betaling aangevraagd. De onderneming uit Nieuw-Vennep, met 35 winkels en 450 werknemers, kampte al enige tijd met problemen. Berichten over het mislukken van een poging om het noodlijdende bedrijf met een nieuwe kapitaalinjectie op te peppen, noopte de directie tot de maatregel. Besprekingen met een onbekende geldschieter zouden vrijdag vastgelopen zijn.

Commodore wil met het aanvragen van surseance voorkomen dat haar leveranciers hun spullen komen terughalen. Berichten over de mislukte steunoperatie leidden dit weekeinde tot onrust bij de leveranciers, die vrezen dat Commodore hun rekeningen niet meer kan betalen. Bij surseance stelt de bank bewindvoerders aan, die het bestuur van de onderneming overnemen. Zonder toestemming van de bewindvoerders kunnen de leveranciers geen goederen terughalen.

Commodore onstond uit de Nederlandse tak van de Duitse onderneming Escom, die vorig jaar failliet ging. Met steun van de participatiemaatschappijen Halder Investments en Alpinvest nam het management de Nederlandse activiteiten uit de boedel over. De participatiemaatschappijen namen elk een belang van 37,5 procent, het restant is verdeeld onder het management. Vanaf de doorstart in juli 1996 tot eind vorig jaar behaalde Commodore volgens eigen opgave een omzet van 152 miljoen gulden en een winst van ongeveer 1 miljoen.

In haar fabriek in Nieuw-Vennep produceert Commodore low-budget personal computers, die voor een groot deel via de eigen winkels worden verkocht. De nieuwe onderneming kende geen goede start. Het inzakken van de computerverkoop aan particulieren en de duurdere dollar leidden tot ernstige financiële problemen. De computeronderdelen die Commodore op de internationale markt inkoopt voor assemblage worden meestal afgerekend in dollars. Ter versterking van de marktpositie probeerde de directie aansluiting te vinden bij een branche-genoot. Twee weken geleden mislukten echter vergevorderde overnamebesprekingen met de computerfabrikant Tulip uit Den Bosch.

Vice-president G. Lindhout ontkent dat de besprekingen over een herfinanciering vrijdag definitief zijn vastgelopen. “De situatie ziet niet rooskleurig uit”, geeft hij toe. “De surseance is niet voor niets aangevraagd.” De directie ziet nog steeds toekomstmogelijkheden voor Commodore. Lindhout kondigde aan dat de besprekingen over een herfinanciering deze week voortgezet worden.