'Camping-hausse' zorgt voor spanning op Damrak

De beurshandel zette zich vanmorgen schrap voor een hectische dag, na de koersdalingen van vorige week. De schade op het Damrak viel mee.

AMSTERDAM, 18 AUG. Nog enkele minuten te gaan voordat de Amsterdamse effectenbeurs opengaat. Het gaat hard. Omlaag. “Het lijkt alsof het vijf procent lager gaat”, zegt Jan Stoop, hoofd Nederlandse aandelen bij de zakenbank ABN Amro Hoare Govett.

In de dealingroom in het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam Zuid-Oost zijn vrijwel alle stoelen bezet. Aan de muur hangen de klokken met de tijden in onder meer Londen en New York. Op een goeie dag gaat hier in de aandelenhandel zo'n 1 miljard gulden om, schat Stoop. De sfeer is knisperig en rumoerig; vragen en opmerkingen worden heen en weer geroepen. Als een beeldscherm zwart dreigt te worden, klinkt een Engelse vloek.

De Amsterdamse beurs heeft de afgelopen zes werkdagen meer dan 11 procent van zijn waarde verloren. Is dit het einde van de door particuliere beleggers ontketende 'camping hausse'? Vrijdagavond daalden de koersen op Wall Street onstuimig toen negatieve winstperspectieven van Gillette, fabrikant van scheermesjes en graadmeter van de kooplust onder consumenten, de markt overrompelden.

Op hun beeldschermen krijgen de handelaren steeds meer informatie over de verhouding tussen de vragers en de aanbieders vanochtend op de Amsterdamse beurs. Zij doen zaken met professionele beleggers, zoals Nederlandse pensioenfondsen en Britse vermogensbeheerders. De orders van particuliere beleggers gaan tegenwoordig volledig geautomatiseerd naar de beurs.

De handelaren zitten vrijwel op gehoorsafstand van elkaar, vier rijen dik, met zes tot acht stoelen per rij. Wietze Huizinga, hoofd aandelenhandel, heeft twee beeldschermen van Bloomberg voor zich, onderverdeeld in samen nog eens tien kleinere schermen, voor het laatste nieuws, de koers van de dollar, de graadmeter van de beursstemming, de gang van zaken op de beurzen elders in Europa en een scherm waarop hij zijn transacties kan uitvoeren. Links en rechts een telefoon, en een speaker voor contact binnen de bank. Het is bijna half tien. Bovenaan zijn scherm staat Ahold, een echte lieveling van de particuliere beleggers die de beursindex vorige maand voor het eerst door de 1000 punten stuurde. “Er liggen 120.000 verkooporders voor Ahold op een bestens koers”, legt Huizinga uit.

Pagina 8: 'Je moet niet tegen de markt ingaan'

Bij bestens accepteert de verkoper de koers die in de markt wordt gedaan. Ahold is gevoelig voor het sentiment onder de particuliere beleggers en, vanwege de grote zaken van het detailhandelsconcern in Amerika, ook voor de koers van de Amerikaanse dollar. Die twee factoren zaten vrijdag absoluut tegen. Ahold sloot op 54,60 gulden, nu zijn de adviesprijzen weer lager: tussen 51 en 52 gulden.

“Alles krijgt klappen, behalve Heineken”, klinkt het achter ons. “Het trekt al weer wat aan, ik verwacht een 2 ` 3 procent lagere opening”, indiceert Huizinga. De advieskoers Ahold op het scherm stijgt twee kwartjes. Huizinga heeft wat kooporders van professionele beleggers op lagere prijzen.

De schommelingen in de koers weerspiegelen nu het touwtrekken in de markt. De hoeklieden proberen een zo laag mogelijk koers uit, om te voorkomen dat zij eventueel schade oplopen als de beurs open gaat en zij onverhoopt de effecten moeten nemen die uit verkooporders van de particuliere beleggers voortvloeien. En vanaf de optiebeurs worden pakketten aangeboden, van de handelaren zelf, maar ook om te kijken of zij wat paniek kunnen creëren en dan zelf tegen lagere prijzen kunnen inkopen.

“Ahold is nog niet open.” Het is even na half tien. Blijkbaar problemen vanwege een groot aanbod van aandelen waartegen onvoldoende vraag van andere beleggers staat. De beursgraadmeter opent bijna 17 punten lager dan vrijdag, een verlies van twee procent. “Het valt allemaal wel mee.” Huizinga koopt bij de opening een pakket aandelen Ahold op 52,60 gulden. Een grote verkooporder voor Koninklijke Olie wordt geaccepteerd en op het oog de volgende minuten even gemakkelijk weer doorgesluisd naar enkele kopers.

“Vorige week was er veel beweging in de markt, maar weinig handel”, vertelt Huizinga, als het na half elf rustig is geworden. Hij bijt in een wortel. Een van zijn collega's heeft een zakje vol bij zich. De beursindex golft wat op en neer, en komt na twaalven op winst en boven 900 punten. Nergens paniek, alleen in Zwitserland keldert de beursindex 's ochtends met meer dan vier procent. “De particulieren waren vanochtend de enige verkopers, met hun eigen transacties op de effectenbeurs en met de transacties die zij op de optiebeurs doen”, zegt Huizinga. “De angst particulieren hebben bij de opening aandelen verkocht, de lef-particulieren doen Teletekst aan en kopen. Dat zie je nu. Het zijn hele nerveuze beurzen na die tik van vorige week. Je moet niet de grote jongen willen uithangen. Je moet nooit tegen de markt ingaan, je moet hem maar laten uitrazen.”

    • Menno Tamminga