Botsingen en files door dichte mist

ROTTERDAM, 18 AUG. In zeer dichte mist vanochtend hebben zich vijf botsingen voorgedaan op de A29 ter hoogte van Klaaswaal. Bij een kettingbotsing waren circa vijftien auto's betrokken. Hierbij raakten drie mensen lichtgewond. De overige botsingen ontstonden in de daarop volgende file. Daarnaast verongelukten zeven mensen afgelopen weekeinde in het verkeer. Twee Nederlanders lieten het leven in België, een Belg kwam in Nederland om.

De dichte mist in Noord- en Zuid-Holland en het midden van het land leidde vanochtend verder niet tot grote problemen. Naast de kettingbotsing en de daaropvolgende botsingen deden zich enkele aanrijdingen en files voor. Plaatselijk was het zicht soms niet meer dan twintig meter. Later op de ochtend, toen de zon doorkwam, hadden automobilisten last van mistbanken die werden afgewisseld met felle zon. De mist loste in de loop van de ochtend op.

In Hardinxveld-Giessendam botste een automobilist op een trein, waarschijnlijk door het slechte zicht. De automobilist raakte gewond. Het treinverkeer tussen Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam was tussen zeven en kwart voor tien gestremd. De NS zetten bussen in.

In het Belgische Peer kwamen zaterdag een 33-jarige man en zijn 5-jarige dochter uit Schimmert om het leven. Zij maakten een fietstochtje toen zij door een auto werden aangereden. De automobilist is gearresteerd, zijn rijbewijs is ingenomen. Hij werd zondag voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Hasselt.

Een inwoner van het Belgische Gent verongelukte zaterdag in Groede. De man reed, samen met drie andere wielrenners, op de fiets een naderende bus tegemoet. De buschauffeur probeerde de vier renners met lichtsignalen duidelijk te maken dat ze niet op de weg maar op het fietspad moesten rijden. De fietser schrok en kwam vervolgens tegen de bus ten val. Bij aankomst in het ziekenhuis bleek de fietser te zijn overleden.

Een blikseminslag maakte gisteravond het treinverkeer tussen Heerlen en Nuth onmogelijk. Stoptreinen werden vervangen door bussen, intercity's vervielen helemaal. Op het emplacement Heerlen waren de wissels en seinen niet meer te bedienen. Het treinverkeer kwam vanochtend weer normaal op gang. (ANP)