Blauwwier in Gelderse plassen

ROTTERDAM, 18 AUG. Recreatieplassen in Gelderland zijn verontreinigd door blauwwier en parasieten. In de Zandmeren bij Kerkdriel drijven grote plakkaten blauwwier. Die kunnen huidirritaties veroorzaken en na inslikken van het water voor maag- en darmklachten zorgen. De blauwwieren drijven vlak voor het strand van de Zandmeren. Volgens de provincie is het verstandig om kinderen daar niet te laten spelen. Ook kunnen mensen beter niet door drijflagen van het wier zwemmen.

Door overbemesting is het water in deze meren erg voedselrijk. Wanneer de temperatuur een paar dagen boven twintig graden Celsius komt, groeit deze wier explosief en gaat dood door verdringing. Hierbij wordt een giftige stof afgescheiden die voor de irritaties zorgt.

Een parasiet in de Lingeplas bij het Gelderse Spijk veroorzaakt grote, harde jeukbulten. De larven van een parasiet van watervogels veroorzaakt rode bultjes op de huid van zwemmers. Deze bultjes zwellen na een dag op tot grote, harde bulten die intens jeuken. De bulten verdwijnen na ongeveer een week en zijn volgens het Zuiveringsschap Rivierenland ongevaarlijk. Mensen kunnen volgens de provincie Gelderland een infectie voorkomen door zich na een bad in de Lingeplas goed af te drogen.

De provincie Zuid-Holland ontraadt het zwemmen in de Reeuwijkse Hout en de Dobbeplas bij Nootdorp, de Wollebrand bij Naaldwijk en de Zegerplas in Alpen aan de Rijn door de aanwezigheid van grote hoeveelheden blauwwier. Volgens een woordvoerder van de provincie zijn al veel zwemmers ziek geworden door de wier. In andere plassen in de provincie komt ook blauwwier voor, maar nog niet in alarmerende hoeveelheden. De provincie raadt zwemmers aan in iedere plas goed uit te kijken voor de blauwwier.

Ook in Noord-Holland is de blauwwier gesignaleerd. De kwaliteit van het zwemwater in Friesland is nog steeds goed.