Automatiseerder Triple P voert verlies op tot 25 miljoen

VIANEN, 18 AUG. Het op de Amerikaanse Nasdaq-beurs genoteerde automatiseringsbedrijf Triple P uit Vianen heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een fors verlies geleden. Na het negatieve resultaat van 4,9 miljoen gulden in het eerste kwartaal, was het verlies in het tweede kwartaal 24,8 miljoen.

In dezelfde periode vorig jaar behaalde het bedrijf nog een schamele winst, 320.000 gulden.

Het softwarebedrijf kondigde aan door te gaan met de herstructurering die vorig jaar werd begonnen. J.W. Baud, die onlangs oud-bestuursvoorzitter Fezi Khaleghi Yazdi opvolgde, zag al snel na zijn aantreden eerder dit jaar dat er nog veel moest gebeuren. “De maatregelen van vorig jaar zijn zeker niet voldoende geweest”, zei hij.

De onderneming wankelt al geruime tijd. Vorig jaar sloot Triple P af met een verlies van 2,5 miljoen gulden en werd het duidelijk dat niet meer op de oude voet kon worden voortgegaan. Nadat verdere verliezen eerder dit jaar zorgden voor een negatief eigen vermogen (minus 1,3 miljoen), besloot Khaleghi Yazdi plaats te maken voor Baud.

Baud beklemtoonde dat de oud-bestuursvoorzitter nog slechts als adviseur en grootaandeelhouder aan Triple P verbonden is en geen actieve rol meer speelt in het management. “Ik kan gebruikmaken van zijn adviezen, meer niet. Er is maar één kapitein op dit schip.”

Vorige maand slaagde Triple P erin haar eigen vermogen weer op peil te brengen. Met behulp van investeerders en het personeel haalde het softwarebedrijf met een aandelenemissie zo'n 50 miljoen gulden binnen. Een groot deel van dit nieuwe vermogen verdween in het negatieve saldo en de herstructureringskosten.

Voor de bedrijven die Triple P wil afstoten heeft het 8 miljoen gulden gereserveerd. Voor de verwachte toekomstige verliezen van de resterende bedrijfsonderdelen, bedraagt de reservering 20 miljoen gulden.

“We gaan ons beperken tot onze kernactiviteiten”, aldus Baud. De bestuursvoorzitter wil niet kwijt welke takken worden gesnoeid. De bedrijven moeten nog worden verkocht. Als nu bekend wordt welke het zijn, vreest Triple P dat de klanten zullen wegblijven, waardoor de waarde van de ondernemingen zakt.

Volgens Baud gaat het om vijf of zes bedrijven, die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor 70 tot 100 miljoen gulden van de totale omzet.

Vorig jaar behaalde Triple P een omzet van 347 miljoen gulden. Met name in Duitsland zullen activiteiten worden afgestoten, maar tevens enkele in Nederland.