Anderlecht vecht 2-0 thuisnederlaag tegen RDWM aan

ROTTERDAM, 18 AUG. Anderlecht is de Belgische voetbalcompetitie met een nederlaag begonnen, maar de Brusselse club vecht het resultaat aan. Tegenstander RWDM, dat met 2-0 won, wisselde tijdens de wedstrijd vier spelers, terwijl reglementair maar drie zijn toegestaan. Het Sportcomité van de Belgische voetbalbond zal uitspraak moeten doen.

De commissie heeft drie mogelijkheden: de wedstrijd overspelen, de 2-0 als officiële uitslag laten staan, óf Anderlecht reglementair een overwinning van 5-0 toewijzen. “Jammer voor RWDM, want het won verdiend. Maar het zal de nederlaag niet kunnen ontlopen. Dit is een duidelijke inbreuk op de reglementen”, zei Anderlecht-manager Verschueren.

“We zullen maar weer eens een goede advocaat zoeken”, voegde Verschueren er aan toe. Waarop RDWM-manager Van Holsbeeck repliceerde: “Anderlecht heeft nog maar zelden een zaak voor de bond verloren.” RWDM-trainer Renders was ondanks de klinkende zege op de grote stadgenoot na afloop een ontgoocheld man. “Natuurlijk wist ik dat het onze vierde wissel was, maar niemand hield me tegen.”

Renders was in verwarring gebracht, omdat in het Belgische voetbal bij de tweede elftallen en de jeugd wel is toegestaan vier wissels toe te passen. Hij wisselde zijn vierde speler drie minuten voor tijd. De eindstand (0-2) was toen al bereikt. “Ik weet niet of we dit te boven kunnen komen”, stamelde Renders.

Bij RWDM was men van mening dat scheidsrechter Huyghe de fout had moeten voorkomen. Vorig seizoen weerhield de arbiter Lierse-trainer Eric Gerets ervan een vierde speler te wisselen. Huyghe gaf in Brussel toe een grove vergissing te hebben gemaakt. “Ik had de aanvoerder bij me moeten roepen en hem op de fout moeten wijzen.” Volgens Delcourt, voorzitter van de scheidsrechterscommissie, hangt Huyghe een schorsing boven het hoofd. “Dit is ontoelaatbaar op dit niveau.” De Nederlandse competitie heeft soortgelijke incidenten gekend. In 1991 speelde Feyenoord tegen Willem II. Jansen, trainer van Feyenoord, wisselde de Engelsman Farrington voor de Nederlander Brochard. Hij vergat dat Feyenoord met de Tsjech Griga en de Hongaar Kiprich al het maximum van twee buitenlanders in het veld had staan. In 1995 overkwam Feyenoord-trainer Van Hanegem hetzelfde toen hij te veel buitenlanders liet spelen. Ook Ajax-trainer Van Gaal stelde eens een buitenlander te veel op. De resultaten bleven desondanks gehandhaafd.