Amateurs SHO verslaan Willem II

ROTTERDAM, 18 AUG. De grootste stunt in het bekervoetbal van afgelopen weekeinde was de zege van amateurclub SHO op Willem II. De zaterdag-hoofdklasser uit Oud-Beijerland won, na een achterstand van 2-0 met de rust, met 3-2. Twee spelers van Willem II, Ceesay en Koskinen, werden uit het veld gestuurd.

Voor Willem II hoeft de nederlaag nog niet desastreus te zijn. De voorronde van het bekertoernooi wordt in poulevorm afgewerkt. De clubs spelen een halve competitie en de nummers een en twee van de dertien groepen gaan over naar de eerste ronde. De eerste zes van de eredivisie van afgelopen seizoen zijn automatisch geplaatst voor het hoofdtoernooi. Dat zijn PSV, Feyenoord, FC Twente, Ajax, Vitesse en Roda JC.

In poule 9 gaat SHO na twee speelronden wel aan kop. Eerder speelden de amateurs 1-1 tegen RBC. Brown (tweemaal) en Van Duppen maakten de doelpunten tegen Willem II. Eindhoven is de vierde ploeg in deze groep. Een andere amateurploeg, BVV uit Den Bosch, won in poule 5 met 2-1 van VVV. Wagenaar scoorde twee keer. De eerste-divisieclub uit Venlo is uitgeschakeld omdat het zijn eerste bekerduel ook al verloor, 2-0 tegen Fortuna Sittard.

FC Utrecht bleef ternauwernood in de strijd. De eredivisionist won zeer moeizaam van Katwijk: 5-4. Witschge maakte het winnende doelpunt. In de eerste wedstrijd leed Utrecht een nederlaag tegen Dordrecht'90. Vorig jaar verdween het elftal van trainer Ron Spelbos in de voorronde uit het bekertoernooi. De amateurs van Feyenoord bleken toen onder meer te sterk voor de Utrechtse profs.

Volendam herstelde zich in groep 8 amper van de 6-1 nederlaag tegen Go Ahead Eagles. De club uit het vissersdorp had grote moeite met FC Lisse (2-1). Go Ahead verloor op zijn beurt weer van Telstar (2-4).

ADO Den Haag is een van de ploegen die zich na twee wedstrijden al heeft geplaatst voor de eerste ronde. De Haagse ploeg won op Spangen met 1-0 van Sparta. Iliohan maakte in de beginfase het enige doelpunt.

De grootste zeges van het afgelopen weekeinde waren voor Heerenveen (10-1 bij VVOG), Excelsior (9-1 bij Scheveningen), Fortuna Sittard (8-0 tegen PSV 2) en NEC (8-0 bij GVVV, vier doelpunten van Koning).