Aan Kenia's kust woedt een oorlog

NAIROBI, 18 AUG. Gewapende mannen hebben vannacht een priester en een lid van een burgerwacht met kapmessen doodgeslagen in een arme wijk van de Keniaanse havenstad Mombasa. Daarmee is het aantal dodelijke slachtoffers van het jongste geweld aan Kenia's oostkust opgelopen tot 33.

De spectaculaire overval, vorige week, op twee politiebureaus bij Mombasa is de afgelopen dagen ontaard in een mini-oorlog langs de kust. Leger en politie begonnen grootschalige speuracties naar de ongeveer honderd aanvallers en stuitten daarbij op gewapend verzet. De terreuracties breidden zich uit naar andere gebieden en een deel van de bevolking sloeg op de vlucht. Onder de doden zijn zeven politieagenten.

Als betrof het een goed georganiseerde commandoaanval, sloeg de bende op woensdagavond toe ten zuiden van Mombasa in de wijk Likoni. Ze staken twee politiebureaus in brand, bevrijdden gevangenen en stalen wapens. De agenten stonden machteloos. Daarna werd de aanval geopend op burgers, vooral degenen die niet oorspronkelijk van de kust komen. Leger en politie begonnen vrijdag het gebied tot aan de Tanzaniaanse grens uit te kammen. De gewapende groep zou zich in bossen en grotten bevinden. Vrijdagnacht en zaterdag vonden er al even mysterieuze aanvallen plaats, maar nu ten noorden van Mombasa. Zaterdagnacht en zondag werden er bovendien nog eens acties uitgevoerd in andere woonwijken van Mombasa. Tientallen kleine winkeltjes gingen in vlammen op en ook vielen er doden.

Het motief van de goed georganiseerde aanvallers is onduidelijk. De meesten van de gedode burgers zijn niet aan de kust geboren. Tientallen voedselkiosken gingen in vlammen op: de meeste eigenaars zijn niet afkomstig van de kust. Een eigenaar van een vernield huis zei: “De aanvallers zwoeren door te gaan met deze acties tot alle mensen van het binnenland de kust hebben verlaten.” Volgens sommige bewoners verspreidden de aanvallers pamfletten. Op een van de pampletten staat: “De tijd is gekomen voor de oorspronkelijke bewoners van de kust om op te eisen wat van ons is. We moeten degenen die bij ons binnenvielen uit ons land verjagen.”

Kenia's kust kent een unieke mengeling van verschillende volkeren en culturen. De oorspronkelijke bewoners zijn de Afrikaanse stammen de Digo en Giriyama. Arabieren, Indiërs en in de laatste dertig jaar ook Kenianen uit het binnenland, voegden zich bij hen om te profiteren van de toeristenindustrie. De palmenstranden trekken jaarlijks driekwart miljoen westerse toeristen aan. De plaatselijke bevolking voelt zich soms achtergesteld. Islamieten langs de kust klagen zich niet te herkennen in het christelijke imago van Kenia dat de machthebbers van het land hebben gecultiveerd. Digo van de kust verzetten zich tegen landroof door Kenianen uit het binnenland.

In de aanloop naar de verkiezingen die later dit jaar worden gehouden, worden regionale en tribale spanningen meer dan ooit door politici aangewakkerd.

    • Koert Lindijer