Twijfels bij video van rel

HAARLEM, 16 AUG. Het openbaar ministerie (OM) in Haarlem is gisteren door waarnemend rechtbankpresident F.Bakker gedwongen om aan de verdediging van enkele verdachten een kopie van de video-opnamen te geven die op 23 maart zijn gemaakt van de voetbalrellen bij Beverwijk. Dat was de uitkomst van een spoed-kortgeding dat de advocaat van twee aangehouden Feyenoord-fans had aangespannen tegen de Nederlandse Staat.

Volgens de betrokken raadsman, L. Heukels, is op de videoband een persoon te zien die “iets heel lelijks doet” met de dodelijk gewonde Ajax-fan A. Picornie. Heukels verklaarde gisteravond in de televisierubriek NOVA dat de bewuste persoon niet behoort tot de veertien verdachten die volgende week voor de rechter in Haarlen moeten verschijnen.

Rechter Bakker was het eens met de verdediging dat de band eerder beschikbaar had moeten worden gesteld en gaf het beeldmateriaal, vastgelegd door een camera langs de autoweg, onmiddellijk vrij.

Bakker vond ook dat een videoband tegenwoordig tot een gewoon processtuk mag worden gerekend omdat video-opnamen simpel te kopiëren zijn.