Tribune

Dinsdag begint de Nederlandse voetbalcompetitie. Wie wordt de honderdste landskampioen?

Youp van 't Hek, cabaretier en voetballiefhebber: “Ik heb geen idee en dat vind ik wel leuk. Ajax, Feyenoord en PSV maken alle drie een kans en ik hoop ook dat het zo'n competitie wordt. Ajax is helemaal nieuw, Feyenoord is ook weer een beetje op stoom. Maar ik heb er geen idee van. Het is ook niet meer te volgen, ze gaan nu elke dag om 10 over 11 spelen als Canal+ nog vrij heeft. Voetbal hoort gewoon op zondag, zeik een eind op. Ik hoop in ieder geval dat de competitie tot de laatste dag spannend blijft, echt ouderwets. Natuurlijk hoop ik dat Ajax kampioen wordt, omdat ik daarmee vanaf mijn geboorte vergiftigd ben.”

Hans Kraay senior, voetbalcommentator: “Als ik af ga op wat ik de laatste weken gezien heb, moet ik tot mijn niet geringe verbazing zeggen dat Ajax me toch zeer heeft geïmponeerd door de grote technische vaardigheid. Ajax heeft een heel nieuw team en dan blijkt toch maar weer dat goede voetballers het altijd met elkaar kunnen vinden. Je kan dus wel degelijk snel een goed elftal bij elkaar kopen, al vindt niet iedereen dat even leuk. Het is alleen de vraag hoe de voorhoedespelers zich houden qua produktie. Maar veel spelers bij Ajax kunnen scoren. PSV is niks kwijtgeraakt, maar zorgwekkend is het vraagteken Luc Nilis. Als hij de vorm van de laatste twee jaar kan tonen zal PSV weer dik meedoen. Dan blijkt toch dat elk team afhankelijk is van een of twee echte vedetten. Bij Feyenoord hangt heel veel af van de produktie van Cruz. Hij zal er ruim twintig moeten maken, die hebben ze nodig. Die arme Cruz, zou ik bijna willen zeggen. Wat op zijn schouders rust is niet gering.”

Fritz Korbach, trainer De Graafschap: “Het is minder makkelijk te voorspellen dan vorig seizoen, toen kon je aan zien komen dat het PSV zou worden. Dit seizoen zal het tussen Ajax en PSV gaan. Feyenoord heeft te veel achterstand. Ajax is altijd Ajax. Vorig jaar hadden ze veel pech en last van andere kleine zaken. De praktijk wijst uit dat het vormen van een nieuw team bij Ajax altijd heel gesmeerd gaat. Als PSV heel blijft gaat het tussen PSV en Ajax. De onderlinge confrontaties kunnen van doorslaggevende aard zijn, niet de wedstrijden tegen de kleintjes, zoals iedereen altijd roept. Wat dat betreft lijkt Nederland wel papegaaienland. Er zit voor de kleintjes echt niet veel muziek in de wedstrijden tegen de top drie.”

Jaap Uilenberg, scheidsrechter: “Ik heb een heel clichématig antwoord. Ajax, PSV of Feyenoord, een van die drie zal het wel worden. Het is moeilijk om na de oefenperiode te zeggen wie er kampioen gaat worden. Je kunt pas zinvolle voorspellingen doen als de competitie bezig is. Als voetballiefhebber hoop ik alleen dat het een mooie en spannende competitie wordt.”

Henk van Ginkel, makelaar World Soccer Consult: “Ik denk dat PSV weer kampioen wordt. Dat elftal is het meest uitgebalanceerd en heeft de minste wijzigingen ondergaan. Ajax heeft een bijna geheel nieuw elftal. Het is moeilijk om daar een eenheid van te smeden. Maar Ajax staat altijd garant voor goed voetbal, dus ze zullen best een tijd meedoen, net als Feyenoord. Die club heeft zich ook redelijk versterkt. Ze hebben ontzettend veel buitenlanders. Dat is niet altijd even makkelijk voor een trainer. Het is doorslaggevend dat PSV zo'n beetje de hele selectie bij elkaar heeft kunnen houden.”

Foppe de Haan, trainer SC Heerenveen: “PSV wordt kampioen omdat daar het minste is veranderd. Ze zijn wel een beetje afhankelijk van Nilis en De Bilde maar ze zijn een stap verder dan de rest. Als een van die twee wegvalt hebben ze Möller nog achter de hand. Die heb ik 25 keer bekeken. Als je met hem dicht tegen de goal kan spelen, is Möller een gevaarlijke. Hij heeft absoluut geen faalangst om op de goal te schieten. Een type waar je wat aan hebt, alleen voor ons was hij niet haalbaar. Feyenoord heeft Koeman verloren en daarmee een hele hoop. Ajax heeft in potentie een heel mooi elftal, maar het duurt even voor dat het loopt. Mijn ervaring is dat het met veel nieuwe spelers pas na de winterstop gaat lopen. Dan is PSV al een eind weg.”

    • Michiel van Ruitenbeek