ROODBAARS MET HAM EN SHIITAKE

Voor dit recept hebt u gedroogde Chinese paddestoelen, oftewel gedroogde shiitake nodig. Deze paddestoelen moeten ongeveer 30 minuten in kokend water geweekt worden. Daarna kunt u het weeknat gebruiken voor het geval u geen verse kippenbouillon bij de hand hebt. Zeef dan 2 deciliter van het paddestoelweeknat om alle vuil te verwijderen en klop er tijdens het verwarmen een blokje kippenbouillon door.

Snijd de roodbaarsfilet overdwars in plakken van circa 1 centimeter dik. Na het snijden, moet u ongeveer 20 tot 25 plakjes vis hebben. Doe de vis in een ruime schaal. Strooi er het zout, de suiker, peper, 1 theelepel van de sesamolie en 1 van de dessertlepels maïzena over. Schep alles goed om. Dek de schaal af met plastic folie en zet 30 tot 60 minuten in de koelkast.

Doe de gedroogde shiitake in een ruime kom en giet er zo veel kokend water over dat ze onderstaan. Laat circa 30 minuten weken. Neem de shiitake uit het weeknat en bewaar dat weeknat desgewenst. Knijp de paddestoelen goed uit, snijd er de steeltjes af en gooi die weg. Snijd de shiitake in net zoveel plakjes als u plakjes vis hebt.

Snijd het bovenste ronde deel van de bladen Chinese kool of paksoi af en neem er net zo veel als u plakjes vis hebt. Als u te kort komt, kunt u de nerven van grotere bladen wegsnijden en de zijkant van het blad gebruiken. Het gaat erom dat de plakjes vis comfortabel in het blad passen. U kunt in plaats van de kool of paksoi ook grote bladen wilde spinazie gebruiken. Was in alle gevallen de bladen grondig en dep ze daarna goed droog.

Vet een magnetronschaal waar de pakjes vis strak naast elkaar in passen licht in met wat sesamolie. U kunt eventueel twee schalen gebruiken aangezien de kooktijd zeer kort is. Leg de bladen dicht naast elkaar. Schik er een plakje vis en vervolgens een passend stukje opgerolde ham op. Maak het pakje af met een plakje shiitake. U kunt vanaf dit moment desgewenst de schaal afdekken en een paar uur in de koelkast zetten.

Zet de afgedekte schaal 3 tot 4 minuten in de magnetron op 100 procent (650 watt), of tot de vis gaar is (er wit uitziet).

Doe intussen de kippenbouillon in een kleine pan en breng aan de kook op een hoog vuur. Maak een papje met de overgebleven 1 dessertlepel maïzena en wat water en roer dit papje door de bouillon. Laat even sudderen tot de saus dik is. Neem de pan van het vuur en roer er de resterende theelepel sesamolie door.

Schik de porties vis op hun slabedje op voorverwarmde borden en lepel er wat saus over. Dien onmiddellijk op.

Voor 3 tot 4 personen

500 gram roodbaarsfilet, of een andere stevige witvisfilet

1 theelepel zout

1 theelepel suiker

1/2 theelepel versgemalen witte peper

2 theelepels sesamolie

2 dessertlepels maïzena

6 grote gedroogde Chinese paddestoelen (shiitake)

Chinese kool, paksoi of wilde spinazie (grootbladige spinazie)

125 gram gekookte ham

2 deciliter kippenbouillon

    • Kim Maclean