Romantisch spoorgeluid verdwijnt

UTRECHT, 16 AUG. Het “romantische kedeng kedeng”, het spoorgeluid dat vorig jaar nog door Guus Meeuwis is bezongen in het lied Per spoor, gaat helemaal verdwijnen. Al sinds tientallen jaren zijn op doorgaande trajecten de tussenvoegen verdwenen uit de rails. Nu wil NS Railinfrabeheer ook de laatste voegen, vooral bij wissels, wegwerken.

De spoorwegingenieurs zijn helemaal niet blij met het karakteristieke treingeluid. “Elke voeg is een bron van slijtage”, bromt O. Hazelaar van NS Railinfrabeheer in het bedrijfsblad De Koppeling. “Dat romantische kedeng kedeng bezorgt de baan elke keer een klap.”

De zwanenzang van “kedeng kedeng” is dertig jaar geleden ingezet. Zowel een beter grindbed (ballast) als betere rails maakte dat mogelijk. De tussenvoegen waren tot dan toe nodig omdat de spoorstaven uitzetten bij hitte en krimpen bij koude. Rails die te strak tegen elkaar aan gemonteerd waren, bogen krom tijdens een hittegolf.

Tegenwoordig worden ze aan elkaar gelast. De natuurkundige wetten zijn niet veranderd, maar door een beter ballastbed is het eenvoudigweg onmogelijk voor de spoorstaven om zich in enige richting te bewegen, hoe hoog de krachten ook worden. (ANP)