Patijn noemt stad kwetsbaar voor geweld

Een jaar geleden riep de 26-jarige Amsterdammer Joes Kloppenburg “kappen nou” om enkele gewelddadige jongeren te stoppen. Hij werd doodgeschopt, niemand kwam hem te hulp. Hij is gisteren herdacht in de Voetboogsteeg.

AMSTERDAM, 16 AUG. Joes Kloppenburg werd doodgetrapt in de Voetboogsteeg. “On-Amsterdams”, noemde burgemeester Patijn van Amsterdam deze daad gisteren tijdens een gemeentelijke herdenkingsbijeenkomst in de Lutherse Kerk. Het is een jaar geleden dat de 26-jarige Joes Kloppenburg “kappen nou” riep naar een groepje jongens die een voorbijganger molesteerden. Het was even na vieren. Joes Kloppenburg was onderweg naar een studentendiscotheek in de steeg, toen het geweld zich tegen hem keerde.

Op de plaats waar Joes Kloppenburg werd doodgetrapt ligt nu een gedenkteken. Boven de straat hangt in neonletters HELP. Het aangrenzende pand heeft voor de gelegenheid een verfbeurt gekregen, de shoarma-tent aan de overkant is tijdens de onthulling gesloten. Door het smalle straatje galmt 'Tears in heaven' van Eric Clapton. Langs het gedenkteken trekt een lange stoet van familie en vrienden. Ze leggen zonnebloemen en rode rozen neer. Onder hen ook gemeenteraadsleden. Twee agenten die Joes Kloppenburg destijds vonden, verbijten zich. Vrienden vallen elkaar huilend om de hals.

On-Amsterdams, had burgemeester Patijn de moord in zijn toespraak genoemd. Al moest hij “met pijn in zijn hart” constateren dat zinloos geweld steeds vaker voorkomt. En dan had hij het niet over de “enkele machteloze” die geweld gebruikt omdat hij niet op een andere manier in staat is “zijn of haar persoonlijke onmacht of onvrede met het leven tot uiting te brengen”. Bedreigender voor de stad zijn volgens Patijn “de minder machtelozen voor wie geweld - fysiek of verbaal - een deel van hun leven is geworden”. “We zijn als grootstedelijke samenleving hiervoor zeer kwetsbaar, daar waar honderdduizenden mensen op een klein grondgebied wonen en leven.”

“Welke vrouw zou hem als echtgenote gelukkig hebben gemaakt?”, vroeg vader Kloppenburg zich in zijn toespraak af. “Zou onze familienaam zijn voortgezet? Wat voor kleinkind zou dat geweest zijn? Hoe zou Joes als vader zijn? Wat zou ik in zijn gezin aan normen en waarden herkennen van wat ik belangrijk vind?”

Vader Kloppenburg herkent zich niet langer in de hedendaagse samenleving. “Is het onzin als ik zeg dat de aandacht voor Joes heel veel zegt over de mate waarin wij als samenleving zijn afgegleden?” In gezinnen en op scholen ontbreekt het volgens hem aan “orde, regelmaat en wederzijds respect”. “Te veel mensen zijn sinds de jaren zestig afgegleden naar een niveau van normen en waarden dat ik als onacceptabel beschouw. Nee, niet alles moet kunnen.”

De 21-jarige scholier die zijn zoon doodschopte ziet vader Kloppenburg als een product van deze samenleving. “Materieel ontbrak het deze jongen aan niets.” De 21-jarige dader kreeg acht jaar gevangenisstraf. Tegen hem was zes jaar geëist met tbs. In zijn herdenkingstoespraak deed de vader een beroep op al diegenen die kinderen (helpen) grootbrengen. “Zij moeten hun verantwoordelijkheid kennen en daarnaar handelen.” Hij zag ook “hoopvolle tekens”: lessen in sociale vaardigheden op scholen, uitgebreidere mogelijkheden voor ouderschapsverlof en een herwaardering van het gezin. “Ik ben er ook trots op dat Joes die nacht niet de andere kant heeft opgekeken.”

HELP, vader Kloppenburg is blij met het gedenkteken. “Het roept u en mij op de vraag te stellen: Wat zou ik gedaan hebben?”