Nederland wint opnieuw zilver bij EK dressuur

ROTTERDAM, 16 AUG. De Nederlandse dressuurequipe is bij het Europees kampioenschap in Verden op de tweede plaats geëindigd. Gastland Duitsland bleef voor de zeventiende achtereenvolgende keer ongeslagen in het toernooi. Voor de Nederlandse ploeg was het de tweede zilveren medaille na de vorige editie in 1995. Daarvoor eindigde de nationale ruitertop drie keer als derde.

Na de teleurstellende prestaties van het echtpaar Gonnelien en Sven Rothenberger kwamen gisteren Anky van Grunsven en Ellen Bontje voor Nederland in actie. Van Grunsven, die voor haar proef met Gestion Bonfire een score van 1887 punten kreeg, staat in het individuele klassement op de eerste plaats. Zij heeft een voorsprong van 41 punten op de Duitse titelverdedigster Isabell Werth. Bontje staat met Silvano op de tiende plaats. Sven Rothenberger is zevende. Gonnelien Rothenberger is uitgeschakeld.

Voor Van Grunsven is het EK uitstekend begonnen. Gisteren voerde ze Gestion Bonfire twee extra appels, nadat de ruin een bijna foutloze Grand Prix had gereden. Van Grunsven werd gisteren alleen door het Duitse jurylid Schütte ondergewaardeerd ten opzichte van de concurrentie. De chauvinistische Schütte wekte de hoon van zijn landgenoten. De Zweedse juryvoorzitter Lette, de Nederlander Peeters, de Deense Hansen en de Belgische Withages waren allen veel positiever in hun beoordeling van de dressuur.

Van Grunsven maakte slechts één fout tijdens haar eerste optreden. Door een concentratiefout zag de overgang van galop naar draf er weinig vloeiend uit. “Ik heb in belangrijke wedstrijden nooit eerder zó goed gereden”, aldus Van Grunsven. “Bonfire en ik waren allebei heel ontspannen. Het maakte niks uit of we in de hoofdring of in de binnenbak moesten rijden.”

Volgens partner en trainer Sjef Janssen “doet Anky dingen onbewust waar anderen vier boeken voor nodig hebben”. Van Grunsven en haar coach hebben geen sportpsycholoog nodig om de wedstrijdspanning het hoofd te bieden. “We hebben wetenschappelijke boeken gelezen waarin dingen stonden die we allang wisten”, aldus Jansen.