Koersen op Damrak en Wall Street onderuit

NEW YORK/ROTTERDAM, 16 AUG. De koersen op de effectenbeurzen in Amsterdam en New York zijn gisteren scherp gedaald. De daling in Amsterdam was het grootst met 4,4 procent, New York volgde later op de avond met 3,1 procent.

Een nieuwe daling van de koers van de Amerikaanse dollar en een verkoopgolf van aandelen die vanaf de optiebeurs kwam stuurden de graadmeter van de stemming in Amsterdam, de AEX-beursindex, 4,4 procent lager naar 894,42. Dat is 117 punten minder dan het record van 7 augustus.

Gedreven door eenzelfde golf verkopen vanaf de optiebeurs en door angst voor stijgende inflatie, kreeg ook de beurs in New York vooral in het laatste half uur een forse klap te incasseren. De Dow Jones index in New York daalde met 247,37 punten tot 7.694,66 punten. Dat is 565 punten minder dan het record van 6 augustus. Over de hele week verloor de Dow Jones index 4,2 procent. “Er is niet zo veel voor nodig om mensen zenuwachtig te maken en paniek te veroorzaken”, verklaarde een Amerikaanse belegger.

In Amsterdam werd de handel vlak voor de sluiting om half vijf voortijdig beëindigd, toen de beursgraadmeter 5 procent onder de openingsstand was terechtgekomen. Bij zo'n scherpe daling wordt de handel een kwartier lang gestaakt om marktpartijen en beleggers even tot rust te laten komen. Deze maatregel is dit jaar niet eerder genomen.

De laatste zes handelsdagen is de Amsterdamse beursgraadmeter met 11 procent gedaald. Vorige week donderdag sloot de beurs op een recordstand van 1010,97 punten. “You win some, you lose some”, zei een handelaar gisteren.

Ook de effectenbeurzen van Frankfurt en Londen sloten gisteren met beduidende verliezen. De stemmingsgraadmeter van de Britse beurs zakte met 2,5 procent naar 4.865,8, die in Duitsland met 1,9 procent naar 4.152,9.

De Amsterdamse beurs had te lijden onder de lagere dollar, die twee cent moest prijsgeven op een stand van 2,05 gulden, en verkopen vanaf de optiebeurs, waar de opties voor de maand augustus expireerden. Deze expiratie zorgde voor een constante stroom verkooporders op de effectenbeurs, doordat handelaren op de optiebeurs aandelen verkochten toen verschillende optieseries op de beursindex waardeloos afliepen.

De koersval in New York, waar op 6 augustus een record van 8.259,31 was bereikt, is de grootste sinds de daling van 10 procent in de maanden maart en april. Sindsdien waren de koersen fors gestegen. Net als in Amsterdam was de chaos in New York ten minste voor een deel te wijten aan computerverkopen, die karakteristiek zijn voor de dagen dat opties op aandelen en opties op de index aflopen. De grootste recente koersval dateert van 19 oktober 1987, toen de Dow Jones op een dag daalde met 508 punten ofwel 22,8 procent. Een week later volgde toen nog eens een daling van 8 procent.

Sommige handelaren verwachten dat de malaise nog wel even zal voortduren, maar anderen zijn optimistischer. “Op het ogenblik incasseren vermogensbeheerders op grote schaal de forse koerswinsten van het afgelopen jaar, maar de algemene trend blijft opwaarts”, aldus Bill Allyn, directielid van Jefferies & Co.