Halfjaarwinst van Alanheri fors omhoog

Zadenhandelaar Alanheri heeft zijn halfjaarwinst verdrievoudigd. Het Venlose bedrijf, gespecialiseerd in internationale handel in granen, zaden en peulvruchten, verdiende over de eerste zes maanden 627.000 gulden tegen 204.000 gulden in dezelfde periode van het afgelopen jaar. Het bedrijf had enkele maanden terug al een winststijging voor 1997 aangekondigd. Die verwachting blijft staan.

De prestaties van Alanheri schommelen sterk. Vorig jaar rond dezelfde tijd kwam het handelsbedrijf met het bericht dat de halfjaarwinst tot een kwart was gekrompen van 802.000 tot 204.000 gulden. “Die schommeling is inherent aan het soort bedrijf. Je zit met oogsten, klimaat, weer, enzovoorts”, aldus algemeen directeur A. den Haan.

In 1995 behaalde Alanheri een resultaat van slechts 263.000 gulden. Alanheri kampte toen nog met problemen bij zijn Baarnse koffie- en cacaodochter G.W.L. Kersten & Co (70 procent eigendom) en Alanheri Chemical.

Beide bedrijven zijn verkocht. Daardoor werd de omzet over vorig jaar gehalveerd tot 272 miljoen gulden. De omzet over de eerste zes maanden ging met 4 procent omhoog tot 124,2 miljoen gulden, onder meer bij de sector zaden en granen (voor de vogelindustrie). De afzet in Europa in peulvruchten en bakkerijgrondstoffen bleef achter bij de verwachtingen.