Groenen aarzelen over smog

PARIJS, 16 AUG. Het zeer warme weer van de afgelopen dagen heeft de Groenen in Frankrijk geen goed gedaan. In de meeste grote steden werden gevaarlijk hoge ozon-niveaus bereikt. Dominique Voynet, de nieuwe minister van Milieu, de eerste Groene minister van het land, was op fietsvakantie en liet groeiende twijfel bestaan over haar aanpak.

De voorgangster van Voynet, de begin juni met de regering-Juppé afgetreden minister Corinne Lepage, is op iedere zender te horen en te zien met een herinnering aan haar wet. Die voorziet verplichte beperking van het autogebruik als gevaren-niveau 3 wordt bereikt, of zelfs bij niveau 2 als het gevaar groot is dat niveau 3 aanstaande is. Dat zou moeten gebeuren door auto's om de dag van de weg te houden: even-nummerborden de ene dag, oneven nummerborden de andere dag.

Voynet, die dankzij een verkiezings-akkoord met de socialisten van Lionel Jospin, haar Groenen voor het eerst met een eigen fractie in de Assemblée National voerde, liet niet van zich horen. De lucht was intussen bijna ondraaglijk zwaar geworden in Parijs, Lyon, Marseille, Straatsburg en andere grote steden. Van de weeromstuit gingen zij maar gemeentelijk luchtbeleid voeren. Eindelijk dook de minister toch nog op, in de krant Le Figaro. Zij legde uit dat er structurele maatregelen op Europees niveau nodig zijn; deze benauwde dagen waren maar de top van de ijsberg, de lucht was andere dagen bijna net zo vuil. Geen woord over toepassing van de nieuwe wet.

Intussen kon Corinne Lepage, die in de voorgaande, centrum-rechtse regering grote moeite had steun te krijgen voor haar beleid, doorgaan met scoren. Terwijl een weinig flamboyante medewerker van de minister op de televisie uitlegde dat zij liever groene (mag rijden-) vignetten voor schone auto's uitgeeft dan iedereen om de dag te duperen, bleef Lepage roepen dat maatregelen-nu mogelijk waren. Met de 'rechtse' Wet-Lepage. Een gemiste kans voor Groen om iets groens te doen.