Forse stijging groentenexport

ROTTERDAM, 16 AUG. De exportwaarde van verse groenten en fruit is vorig jaar met 14,8 procent gestegen ten opzichte van 1995, van 6,3 miljard tot 7,3 miljard gulden. De importwaarde van deze producten steeg in dezelfde periode met 16,6 procent, van ruim 3,2 miljard tot ruim 3,7 miljard gulden.

Die cijfers heeft voorzitter R. Osinga van het Bedrijfschap Groothandel Groenten en Fruit gisteren bekendgemaakt tijdens de presentatie van de plannen voor de internationale groente- en fruitvakbeurs AGF-Totaal '97, die vanaf 15 september in Rotterdam wordt gehouden.

Hij wees er daarbij op dat de Nederlandse handelsondernemingen een steeds sterker greep krijgen op de internationale markt van groenten en fruit. De reëxport - producten die na aankomst in Rotterdam meteen verder worden geëxporteerd naar andere landen - nam in '96 toe tot 1,7 miljoen ton, ten opzichte van bijna 1,4 miljoen ton in '95. Daarmee groeide het aandeel van de reëxport binnen de totale Nederlandse export van groenten en fruit in die periode van 34 naar 41 procent.

Ook tijdens de eerste zes maanden van dit jaar is de groei licht doorgegaan, zo heeft de Algemene Bond van Groenten- en Fruitexporteurs bekendgemaakt. In volume steeg de export van Nederlandse producten met drie procent, de reëxport naar landen buiten de Europese Unie liep op met bijna tien procent. Door het wegvallen van de grenzen binnen de EU is niet meer te achterhalen hoeveel van die reëxport in respectievelijke EU-landen terecht is gekomen.

Duidelijk is echter wel dat Nederland marktaandeel verliest in landen als Duitsland (-14 procent), het Verenigd Koninkrijk (-8 procent) en Frankrijk (-12 procent). De export naar Rusland daarentegen steeg vorig jaar met 53 procent, in Polen werd 62 procent meer afgezet. De producten uien, peen en kool zorgden voor de exportstijging. Appels (-41 procent) en komkommer (-14 procent) verloren belangrijk terrein.