Filmfestival Rotterdam gaat films distribueren

AMSTERDAM, 16 AUG. Het International Film Festival Rotterdam zal onder de naam Tiger Releases elk jaar vier of vijf films in de Nederlandse bioscoop brengen. De eerste film die door het nieuwe label wordt uitgebracht, is Kids Return van de Japanse regisseur Takeshi Kitano, die vanaf 21 augustus in drie filmhuizen te zien zal zijn.

Daarna volgen Frozen van de Chinees Wang Xiaoshuai (oktober), die mede door het aan het festival gelieerde Hubert Bals Fonds werd gefinancierd, Irma Vep van de Fransman Oliver Assayas (november), die dit jaar de persprijs won, en Conspirators of Pleasure van de Tsjech Jan Svankmajer. De vier films vertegenwoordigen de interesse van het Festival in de jonge Aziatische film en de excentrieke Europese film, zei directeur Simon Field vrijdag in het Nederlands Filmmuseum.

Voor de acquisitie van de films krijgt het Rotterdamse festival tot het jaar 2000 jaarlijks een subsidie van 125.000 gulden van het ministerie van OC en W. De distributie van de Tiger Releases wordt verzorgd door het Nederlands Filmmuseum, dat daarvoor eenzelfde bedrag op tafel legt.

Met de Tiger Releases wil het Festival films een kans geven die anders de Nederlandse bioscoop niet zouden halen. Ook kan het label de concurrentiepositie van Rotterdam ten opzichte van andere festivals verbeteren. Aankoop van een film kan een première op het festival waarschijnlijker maken. Concurrentie met commerciële en andere gesubsidieerde distributeurs willen Festival en Filmmuseum, dat ook onder eigen naam films uitbrengt, vermijden.