Ervaren namen in kabinet Thailand

BANGKOK, 16 AUG. De premier van Thailand, Chavalit Yongchaiyuch, heeft gisteren twee ervaren kachten op belangrijke posten in zijn kabinet gezet. Met de wijzigingen denkt de regering de huidige economische crisis in het land te lijf te kunnen. De ingrepen, die tevens bedoeld waren om zijn achteruithollende populariteit weer op te vijzelen, stelden investeerders echter teleur.

Verantwoordelijk voor het financiële en monetaire beleid wordt de conservatieve econoom Virabongsa Ramangkura, die een hoog aanzien geniet. Voorheen was hij al eens minister van Financiën. Ook heeft hij op de loonlijst van het Internationaal Monetair Fonds gestaan. De nieuwe bewindsman wordt tevens één van de vice-premiers.

De telecomondernemer Thaksin Shinawatra krijgt de zeggenschap over algemene economische aangelegenheden, waaronder handel, privatisering en infrastructuur. Ook hij wordt vice-premier. De huidige minister van Financiën, Thanong Bidaya, blijft aan. Verder nam de premier twee nieuwe onderministers voor Onderwijs en één voor Industrie in zijn regering op.

Bij elkaar moesten tien ministers hun post verlaten. Vier van hen kregen evenwel een andere functie binnen het kabinet, terwijl een vijfde wel zijn ministerspost verloor, maar als vice-premier mag doorgaan. Op de financiële markten werden de wijzigingen weinig enthousiast begroet. Beleggers hadden meer ingrepen verwacht. Op de effectenbeurs van Bangkok gingen de aandelenkoersen dan ook omlaag.

Als gevolg van de fikse koersdaling van de baht de afgelopen weken, verkeert Thailand momenteel in een zware crisis. Onlangs schoten het IMF en tal van donorlanden uit de regio met kredieten van totaal 16 miljard dollar te hulp. (KRF/RTR/DPA)