Eervolle nederlaag waterpoloërs tegen Spanje

ROTTERDAM, 16 AUG. De Nederlandse waterpoloërs zijn er gisteravond op het Europees kampioenschap niet in geslaagd gastland Spanje te verrassen. Na de afgang tegen Slowakije leed de nationale ploeg in Mairena tegen de olympische kampioen een eervolle nederlaag: 3-7 (0-2 1-1 0-1 2-3). Vooral in de man-meersituatie waren de Spanjaarden beter.

Nederland speelde met een gedisciplineerde zone-verdediging. mede dankzij het voortreffelijke keeperswerk van Arie van de Bunt. Aanvallend kreeg Nederland voldoende mogelijkheden, maar werkelijk in gevaar is Spanje nooit geweest. Door de tweede nederlaag op het EK is Nederland vrijwel kansloos voor een plaats bij het wereldkampioenschap in het Australische Perth.

Zwemster Edith van Dijk is gisteren bij het Europees kampioenschap als derde geëindigd op het onderdeel 25 kilometer langeafstand. De Nederlandse deelneemster lag 5 uur, 25 minuten en 28 seconden in het warme rivierwater bij Sevilla. Van Dijk had een achterstand van ongeveer drieëneenhalve minuut op de Hongaarse winnares Rita Kovacs. De Nederlandse Etta van der Zeijden eindigde op de vijfde plaats.

Voor Van Dijk was de bronzen medaille een lichte teleurstelling, na haar tweede plaats in 1995 in Wenen. De studente econome had zich de afgelopen vijf maanden in Barcelona afgezonderd voor het schrijven van haar eindscriptie. In haar vrije tijd trainde ze zes à zeven uur per dag. Twee jaar geleden haalde ze een beter resultaat met een trainingsintensiteit van drie uur per dag.

Van Dijk was na afloop matig tevreden over haar prestatie. “De eerste vijf kilometer ging in 1.03. Zo snel heb ik nog nooit geopend. Dat houdt natuurlijk een riscio in. Maar als je te langzaam begint, dan verlies je het conctact.” Van Dijk zwom in het kielzog van de snel gestarte Italiaanse Valeria Casprini. Na achttien kilometer werden beide vrouwen ingehaald door Kovacs, die twee jaar geleden in Wenen nog had opgegeven.

Bij het synchroonzwemmen was Sylvia Donker de beste Nederlandse deelneemster met een zevende plaats. Na het afhaken van Marjolijn Both leek Iris Sentrop voorbestemd haar rol van nationale uitblinkster over te nemen. Sentrop maakte bij het Nederlands kampioenschap een paar fouten, terwijl Donker boven haar kunnen zou hebben gezwommen. In Sevilla bleek de nationale titel geen toevalstreffer. Donker eindigde als zevende en kwalificeerde zich daarmee voor de wereldtitelstrijd in januari in het Australische Perth. De gouden medaille op het EK ging naar de Russin Olga Sedakova.

Donker kwam gisteren tot een verrassend hoge jury-waardering en een totaal van 91,280 punten. Achteraf was ze niet geheel tevreden. “De eerste baan ging niet zo lekker, daarna gelukkig wel. 's Ochtends was m'n vrije kür perfect”, aldus Donker die de zevende plaats te danken had een een matige oefening van Anna Martinjoek uit de Oekraïne.

Donker had haar eerste grote internationale optreden “een beetje eng” gevonden. Toch was ze ontspannen genoeg om goed te presteren. Haar talent en haar rustige karakter bieden hoop op een goede WK-klassering in Perth.

Bij het schoonspringen ging de Europese titel op de 1-meterplank naar de Russin Vera Ilina. De titelverdedigster dankte de zege aan haar laatste sprong, waardoor ze de Duitse Doerte Lindner van de eerste plaats verdrong. Door een slechte laatste sprong werd Lindner ook nog gepasseerd door de Russin Lashko. Haar landgenote Ilina heeft inmiddels een aardige erelijst opgebouwd bij de verschillende Europese kampioenschappen. Ze won drie gouden, twee zilveren en een bronzen medaille.