Dichteres Ida Gerhardt op hoge leeftijd overleden

WARNSVELD, 16 AUG. In haar woonplaats Warnsveld is de dichteres Ida Gerhardt in de nacht van donderdag op vrijdag overleden. Dat heeft uitgeverij Querido gisteren meegedeeld.

Gerhardt, die 92 jaar oud werd, geldt als een van de belangrijkste Nederlandse dichters van deze eeuw. Zij ontving vele prijzen waaronder in 1979 de P.C. Hooftprijs voor haar hele oeuvre. Verder kreeg zij onder andere de Martinus Nijhoff-vertaalprijs (1968) en tweemaal de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam (1955 en 1962).

Ida Gardina Margaretha Gerhardt werd op 11 mei 1905 geboren in Gorinchem. Haar middelbareschooltijd bracht ze door in Rotterdam. Op het Erasmus-gymnasium in deze stad was de dichter J.H. Leopold haar leraar klassieke talen. Ook zij ging daarna klassieke talen studeren, eerst in Leiden, later in Utrecht.

In 1942 promoveerde Gerhardt cum laude op een gedeeltelijke vertaling van Lucretius' De Rerum Natura. Twee jaar eerder, één dag voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, was haar debuut als dichter, Kosmos, verschenen.

Het veerhuis (1945), waarin dat debuut was opgenomen, werd beloond met de aanmoedigingsprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, de Van der Hoogt-prijs. Een bekroning waarop van verschillende kanten negatief gereageerd werd. Haar familie had liever gezien dat Gerhardts zus Truus, die ook dichteres was, de prijs had gekregen. En de dichters Aafjes, Hoornik en Vasalis publiceerden een open brief in Vrij Nederland omdat ze vonden dat de prijs aan Gerrit Achterberg had moeten worden toegekend.

Recensenten noemden Gerhardts poëzie vaak 'streng', 'zwaar' en 'protestants'. Maar de vertalingen van psalmen, die zij maakte samen met haar partner Marie van der Zeyde, vonden vooral in katholieke kring weerklank. In 1968 publiceerde zij voor het eerst enkele psalmenvertalingen in het literaire tijdschrift Maatstaf. Vier jaar later verscheen een bundel met alle 150 psalmen. Gerhardt, die haar brood verdiende als lerares klassieke talen, was er speciaal Hebreeuws voor gaan studeren. Ze was ontevreden over de vertalingen die haar in de hervormde gemeente werden voorgeschoteld.

De zeventien poëziebundels van Ida Gerhardt zijn in 1993 uitgegeven als Verzamelde Gedichten. Haar laatste bundel, De Adelaarsvarens, verscheen in 1988. De afgelopen jaren was zij niet meer productief.