Dana Ierse kandidaat

DUBLIN, 16 AUG. De meesten zullen zich haar vooral herinneren als de 17-jarige Ierse zangeres die met het liedje 'All Kinds of Everything' in 1970 het Eurovisie songfestival won. Dana, zoals ze nog steeds bekend staat, gaat een gooi doen naar het presidentschap van de Ierse republiek, als opvolgster van Mary Robinson.

Dana is niet erg te spreken over Robinsons liberale standpunten. Dana is vooral bij streng gelovige rooms-katholieken populair, vanwege haar opvattingen over echtscheiding, abortus en homoseksualiteit. Ze noemt de secularisatie van een land waar meer dan 90 procent van de bevolking een christelijke achtergrond heeft “ongelofelijk”.

Dana zal het mogelijk moeten opnemen tegen ondermeer oud-premier Albert Reynolds en voormalige EU-commissaris Michael O'Kennedy. John Hume, leider van de Noord-Ierse Social Democrat and Labour Party, beraad zich nog op zijn kandidatuur. (AP)