China breekt met Tsjaad over erkenning Taiwan

PEKING, 16 AUG. China heeft zijn diplomatieke betrekkingen met Tsjaad verbroken na de erkenning door N'Djamena, dinsdag, van Taiwan. “De foute beslissing van de regering van Tsjaad heeft de Chinese soevereiniteit zwaar beschadigd en heeft de relatie van vriendelijke samenwerking tussen de twee landen vernietigd”, aldus een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken die door het persbureau Nieuw China werd geciteerd.

De minister van Buitenlandse Zaken van Tsjaad zei dinsdag dat zijn land hoopte met beide China's betrekkingen te kunnen onderhouden. Door de erkenning van Tsjaad bedraagt het aantal landen dat betrekkingen onderhoudt met Taiwan, inmiddels 31. Dat zal aan het einde van dit jaar echter weer dertig worden, omdat Zuid-Afrika dan banden aanknoopt met Peking. (Reuter)