Besluit Plavšic verworpen

PALE, 16 AUG. Het Constitutionele Hof van de Servische Republiek in Bosnië heeft gisteren het besluit van president Biljana Plavšic om het parlement te ontbinden en verkiezingen uit te schrijven “onrechtmatig” genoemd. Het hof heeft de politieke instellingen in de republiek gevraagd “te blijven functioneren zoals voor 3 juli” omdat Plavšic' besluit niet in overeenstemming zou zijn met de grondwet.

Het Hof is op de hand van de partij van Karadzic, die in een machtsstrijd is verwikkeld met Plavšic.

Eerder zei de speciale VN-gezant voor Bosnië, Carlos Westendorp, dat het Hof niet het recht heeft de beslissing van de president terug te draaien. Hij liet toen weten dat de VN de uitspraak van het Hof zou negeren.

Bij een aanslag in de buurt van Zvornik, in het noordoosten van Bosnië, zijn gisteren twee moslims om het leven gekomen, een 14-jarige jongen raakte zwaar gewond. Militairen van SFOR en leden van de internationale politiemacht in Sarajevo onderzoeken het incident. De beide mannen waren aan het houthakken in een gedemilitariseerde zone in de buurt van een dorp dat voor de oorlog Servisch was. (AP, Reuter)