Alle Bols Tips op een rij

Meer dan twintig jaar lang heeft de firma Bols de IBPA (International Bridge Press Association) ondersteund. Naar een briljant idee van Herman Filarski werden jaarlijks competities gehouden voor bridgejournalisten en topspelers. Wie het beste advies ('Bols Tip') gaf, won veel roem en een beetje geld.

Sinds de fusie met Wessanen waait er bij Bols een andere wind en is het sponsoren van bridge voorbij. Sinds kort kan de IBPA potentiële nieuwe sponsors een prachtig boek laten zien: een bundel van alle Bols Tips. 'The Complete Book of Bridge Tips' is geredigeerd door de Britse Sally Brock en is uitgegeven bij Chess & Bridge Ltd., Londen, ISBN 09530218070. Dit werk behelst alle gepubliceerde tips, gerangschikt op bieden en af- en tegenspel. Hoewel je bij sommige tips je vraagtekens kan zetten ('Sorteer netjes uw kaarten') zijn de meeste uiterst nuttig. Zo heb ik in deze kolommen Zia's tip 'Als ze niet dekken, hebben ze hem niet' vaak mogen aanhalen. Van de meer dan 100 tips koos ik die van Dr. George Rosenkranz. Deze Mexicaanse arts is niet alleen uitvinder van de pil, maar timmert ook op het gebied van bieden aan de weg. Zijn Romex-systeem is in de internationale bridgewereld algemeen bekend. Niet verwonderlijk dus dat zijn tip over het bieden gaat. Stel u heeft bij gunstige kwetsbaarheid (niet tegen wel) deze kaart:

SchoppenHB10642 Harten432 RuitenAV2 Klaver5

Op de eerste hand opent u met een zwakke twee in schoppen, waarna het verder gaat:

West Noord Oost Zuid 2Schoppen 3Harten 4Schoppen 4SA ?

Tien tegen één dat u past over 4SA azenvragen met de zuidkaart. “Fout, ik bood 5Ruiten: lead directing”, aldus Rosenkranz. Partner zal tegen een hartenslem nu zeker met ruiten starten. Dat bleek nodig:

Z gever Noord OW kw. Schoppen V753 Harten 5 Ruiten 6543 Klaver 10943 West Oost Schoppen A8 Schoppen 9 Harten AVB107 Harten H986 Ruiten B87 Ruiten H109 Klaver H62 Klaver AVB87Zuid Schoppen HB10642 Harten 432 Ruiten AV2 Klaver 5 Dit spel kwam voor tijdens een viertallenwedstrijd in Mexico-Stad. West bood over 5Ruiten, 5Schoppen: twee azen met troefvrouw en oost maakte het af met 6Harten. Na de verwachte ruitenuitkomst ging het slem één down. Zonder het 5Ruiten bod zou noord zeker met schoppen zijn gestart. Dat gebeurde in de andere kamer zodat het nevenpaar van Rosenkranz +1470 mocht noteren. De tip van George Rosenkranz luidt derhalve: 'Probeer tijdens het bieden partner de goede uitkomst aan te reiken.' Oh ja, 5Schoppen gedoubleerd gaat slechts voor 300, maar dat had u zelf ook al gezien.

Voor de puzzelaars onder u doe ik in deze vakantietijd weer een beroep op de Van Moorsel-collectie, die uw verslaggever enige jaren geleden in de schoot viel. Af en toe put ik er uit. Ik vond in een zeer gedateerd tijdschriftje twee prachtige problemen. Volgende week de oplossingen:

1.

Noord Schoppen AHV Harten AHV Ruiten - Klaver V1076543West Oost Schoppen 86543 Schoppen 2 Harten 97654 Harten 32 Ruiten H Ruiten AV1098765 Klaver AH Klaver B9Zuid Schoppen B1097 Harten B108 Ruiten B432 Klaver 82 Hoe maakt zuid 3SA tegen de beste verdediging?

2.

Noord Schoppen HB9 Harten V532 Ruiten A6 Klaver HB107West Oost Schoppen 2 Schoppen 43 Harten H8 Harten B976 Ruiten HB872 Ruiten V109 Klaver 86532 Klaver AV94Zuid Schoppen AV108765 Harten A104 Ruiten 543 Klaver - Hoe maakt zuid 6Schoppen na de start van Klaver6 en het beste tegenspel?

    • Jan van Cleeff