Algemeen Vermogensbeheer introduceert in één klap vijf beleggingsfondsen voor particulieren; Fonds voor rijken mikt ook op kleine belegger

Eerst was er een sceptische advertentietekst over de rage der clickfondsen, die beleggers beschermen tegen koersverliezen, maar hen wel de winsten gunnen. Binnenkort volgt de beursintroductie van maar liefst vijf beleggingsfondsen. Algemeen Vermogensbeheer in Eindhoven, een van de grootste Nederlandse vermogensbeheerders die niet aan een grote bank is gelieerd, mikt op een voor hen relatief nieuwe doelgroep: particuliere beleggers.

De kracht van de financiële beheermaatschappij is het beleggen van het geld van rijke mensen. Daarmee is zo'n 3 miljard gulden gemoeid, terwijl in de beleggingsfondsen voor particulieren nu ongeveer 150 miljoen gulden wordt beheerd. De beursintroductie van vijf fondsen moet Algemeen Vermogensbeheer in dit marktsegment een extra impuls geven.

De vijf fondsen worden gegroepeerd onder een zogeheten paraplu-fonds, het GIM Umbrella Fund. Op buitenlandse effectenbeurzen, zoals die van Luxemburg, is deze constructie voor beleggingsfondsen heel populair bij fund managers, in Nederland is het relatief nieuw. Een paraplu bespaart kosten en is groot genoeg om nog vijf andere beleggingsfondsen aan deze 'fondsenfamilie' toe te voegen, zo vertelt M. Verleg, een van de twee directeuren die de fondsen beheert. De paraplu-constructie maakt het voor beleggers gemakkelijk om tegen lage kosten van het ene fonds in het andere fonds te stappen. Hij hoeft dan geen extra kostenopslag te betalen op de intrinsieke waarde.

Het voordeel voor Algemeen Vermogensbeheer is dat de kosten van de introductie van een extra fonds ook beperkt zijn. De toelatingsprocedure voor beleggingsfondsen bij de Nederlandsche Bank kan bijvoorbeeld achterwege blijven: het prospectus van het paraplu-fonds volstaat.

Net als de grote banken en een vermogensbeheerder als Robeco heeft Algemeen Vermogensbeheer ook een beleggersgiro, een rekeningsysteem waarmee beleggers gemakkelijk van het ene naar het andere beleggingsfonds kunnen overstappen. Deze beleggergiro is ontwikkeld met de Kas-Associatie, een bank die zelf geen beleggingsfondsen voor particulieren maakt en daardoor geen concurrent van Algemeen Vermogensbeheer is, zoals de grote publieksbanken ABN Amro, Rabobank en ING.

Voor een andere barrière, het gebrek aan een netwerk voor de afzet van de beleggingsfondsen, is een oplossing een stuk minder makkelijk te realiseren.

“Onze zwakte is distributie”, zegt Verleg. Algemeen Vermogensbeheer mist de kantorennetwerken van de grote banken, terwijl puliciteitsoffensieven via mediacampagnes of direct mail prijzig zijn. “Wij hebben geen eigen verkoopkanaaal en dan is het ontzetend moeilijk om tegen de grootbanken op te boksen. Maar dit is ook niet onze belangrijkste activiteit, dat blijft individueel vermogensbeheer.”

De vijf beleggingsfondsen die nu genoteerd worden onder de paraplu hebben verschillende achtergronden. Twee fondsen hebben al zelfstandig een beursnotering (een van converteerbare obligaties en een gemengd fonds met aandelen en obligaties). Twee fondsen (een fonds dat wereldwijd in aandelen belegt en een fonds in aandelen van internationale vastgoedmaatschappijen) werden tot nu toe in besloten kring gehouden door klanten van Algemeen Vermogensbeheer. Nummer vijf is een nieuw fonds dat in Nederlandse aandelen belegt. “Dat laatste is een voortzetting van een beleggingsprogramma dat wij sinds 1980 hebben voor klanten die minimaal 250.000 gulden beleggen”, zo vertelt Verleg. Sindsdien heeft die portefeuille 24 procent per jaar gerendeerd, tegenover 19 procent groei voor de beursgraadmeter (exclusief herbelegd dividend).

Verleg erkent dat het moment van de beursintroductie van dit Dutch Equity Fund curieus lijkt, net nadat de graadmeter van de stemming op de beurs voor het eerst door de 1000-punten grens is gegaan. “Beleggen is een continu proces. Dat de beursindex door de 1000 punten is, dat is ook maar een getal. Het betekent niet dat wij aan het eind van een tijdperk staan. De lange-termijnvooruitzichten zijn prima.”

De kans dat een click fonds een nieuwe loot zal worden aan de fondsenparaplu, is nihil. “Zij zijn een leuke uitvinding, maar ook duur voor de belegger. Clickfondsen zijn er al genoeg.”

    • Menno Tamminga