Ajax voetbalt in traag tempo tegen Gremio

AMSTERDAM, 16 AUG. Voetbal op het hoogste niveau is een kwestie van details. Vandaar dat Ajax ondanks een veldoverwicht gisteravond ternauwernood gelijkspeelde (1-1) tegen het Braziliaanse Gremio in de generale repetitie voor het nieuwe seizoen. Pas in de laatste minuut kwam de ploeg van trainer Morten Olsen langszij en bleven de 39.000 toeschouwers in de Arena een deceptie bespaard.

Shota Arveladze zorgde voor de gelijkmaker. Zo werd het een vreugdevolle dag voor de Georgiër, die gistermiddag vader was geworden van een zoon en enkele uren later een treffer kon opdragen aan zijn jongste telg.

De late tegentreffer kon niet verbloemen dat Ajax gedurende 89 minuten was tekortgeschoten in de afronding voor het doel. Voor het internationale topvoetbal is het nieuwe elftal nog niet genoeg ingespeeld. Voor de nationale competitie heeft Ajax echter genoeg individuele kwaliteit om op korte termijn weer in de top 3 mee te draaien.

Olsen was gisteravond allerminst tevreden. Na aansprekende resultaten in de voorbereiding kon Ajax de opgaande lijn niet voortzetten. Het sprankelende spel van de afgelopen weken was in de Arena ingeruild voor de trage opbouw van afgelopen seizoen. “Ik vond dit één van onze mindere wedstrijden”, oordeelde Olsen. “De balcirculatie was vooral in de eerste helft veel te laag. Er werd te vaak met de bal gelopen omdat Gremio ons veel ruimte gaf. In de tweede helft vond ik het weer jammer dat we te slordig waren in de afwerking.”

Olsen liet aanvankelijk Michael Laudrup en Arveladze op de bank plaatsnemen. Zo kwam Ronald de Boer achter de spitsen te staan. Op zijn vertrouwde rechtshalf-positie debuteerde de Pool Andrzej Rudy. In de verdediging kreeg Ole Tobiasen de voorkeur boven Mario Melchiot. De Deense jeugdinternational groeide uit tot één van de beste Ajacieden. Rudy speelde degelijk als altijd, maar miste toch de inventiviteit om gebruik te maken van de ruimte die Gremio op het middenveld toestond.

Het Braziliaanse elftal is sinds de finale tegen Ajax om de wereldbeker in november 1995 drastisch van samenstelling veranderd. Vorig jaar had Gremio voor het laatst succes met een districtstitel. Gisteren kon de club zijn geliefde countertactiek uitvoeren na een vroege treffer van Zé Alcino. Hij verraste in de tiende minuut Frank de Boer, die bij een luchtduel te slap ingreep.

De Brazilianen lieten vervolgens Ajax de opbouw verzorgen tot de rand van het strafschopgebied. Vanaf dat moment grepen ze meestal effectief in. Rudy (buitenkant paal), Sibon (afzwaaier) en Babangida (tweemaal vrij voor de keeper) hadden de beste kansen. Ajax miste duidelijk een afmaker. Gerald Sibon liet in de combinatie een paar fraaie staaltjes zien, maar voor het doel was hij allerminst trefzeker. Zijn vervanger Arveladze bleek aanvankelijk ook niet de spits die Ajax nodig had. Tot de Oost-Europeaan in de laatste minuut een voorzet van Laudrup goed beoordeelde en de bal bijna vanaf de grond in het doel kopte.

Olsen wilde na afloop niet vertellen hoe zijn basiselftal er de komende weken gaat uitzien. Eén ding is zeker: zijn ideale formatie heeft hij gisteravond nog niet uit de doeken gedaan. “Eigenlijk heb ik geen vast basiselftal, want alle spelers uit de selectie zullen door allerlei omstandigheden regelmatig aan hun trekken komen. Slechts zes tot acht spelers weten zich verzekerd van een vaste plek”, aldus Olsen.

Ajax start aanstaande dinsdag tegen Vitesse de competitie met een gehandicapte ploeg. Jari Litmanen maakte tegen Gremio zijn rentree, nadat hij door een enkel- en achillespeesblessure veel oefenduels had gemist. De Finse international zal tegen Vitesse niet van de partij zijn. Hij wordt volgende week opgeroepen voor de interland tegen Noorwegen. Laudrup heeft interlandverplichtingen met de Deense nationale ploeg, dat tegen Bosnië in actie komt. Zijn ploeggenoot Tobiasen treedt aan met het Deense elftal onder de 21.

De Portugese Ajacied Dani is om dezelfde reden niet beschikbaar voor de seizoensopening. De creatieve middenvelder kwam gisteren evenmin in actie. Trainer Olsen mist derhalve vier potentiële basisspelers tegen Vitesse. Gezien het gedegen inkoopbeleid mag hun afwezigheid geen excuus vormen voor een eventuele valse start.

    • Erik Oudshoorn