Adviescommissie tegen verloedering

DEN HAAG, 16 AUG. Louis van Gaal, Willem van Hanegem en Yvonne van Gennip maken deel uit van een commissie die het kabinet gaat adviseren over sport, tolerantie en fair play. Het kabinet heeft gisteren ingestemd met een voorstel van de staatssecretarissen Terpstra (Sport) en Kohnstamm (Binnenlandse Zaken) om deze commissie in te stellen.

De commissie met veel topsporters en ex-topsporters zal advies uitbrengen over het uit te voeren actieplan Sport, Tolerantie en Fair Play. Behalve Van Gaal, Van Hanegem en Van Gennip hebben onder anderen volleybalcoach Joop Alberda, scheidsrechter John Blankenstein en voormalig bokskampioen Arnold Vanderlijde zitting genomen in de commissie.

De oprichting van de commissie vloeit voort uit de afspraken die zijn gemaakt tijdens een internationale manifestatie, vorig jaar in Amsterdam, waaraan delegaties van sporters, coaches, officials, bestuurders en politici uit alle Europese landen deelnamen. Tijdens die bijeenkomst werd een oproep gedaan om op nationaal en internationaal niveau negatieve tendensen als discriminatie, intolerantie en verruwing in de sport tegen te gaan en waarden als sportiviteit te stimuleren.