Tweelingzusjes zesde bij synchroon zwemmen

SEVILLA, 15 AUG. Het Nederlandse duet, bij het EK synchroon zwemmen gevormd door Bianca en Sonja van der Velden, is gisteren bij de verplichte kür als zesde geëindigd. De 21-jarige Arnhemse tweeling kreeg van de jury voor techniek en artistieke impressie een totaal van 89,720 punten.

Daarvan telt 35 procent, ofwel 31,402, mee voor het klassement dat wordt opgemaakt na de vrije oefening. De beste twaalf gaan door naar de finale. Doorgaans verandert er weinig meer in de rangschikking, zodat de kans groot is dat de zusjes Van der Velden zich rechtstreeks plaatsen voor de WK in Perth.

De Russinnen Olga Broesnikina en Maria Kisseleva voerden de oefening met de voorgeschreven figuren het beste uit in het negentien duetten tellende deelnemersveld. Ze schreven 34,300 punten bij voor het eindtotaal en zijn veruit favoriet, evenals soliste Olga Sedakova en de Russische ploeg. De Françaises Virginie Dedieu en Myriam Lignot maken de meeste kans op de tweede plaats.

Andreas Wels stond twee jaar geleden in Wenen nog ademloos te kijken naar de verrichtingen van Edwin Jongejans op de 1-meterplank. Gisteren in Sevilla volgde de Duitse schoonspringer de gestopte Nederlander op als Europees kampioen in deze discipline.

Olga Kristoforova won de titel bij het torenspringen voor vrouwen. Na vijf sprongen kwam de Russische uit op 441,60 punten. De Duitse Annika Walter (438,66) en de Oekraïnse Svetlana Serbina (438,51) kwamen het dichtst bij haar in de buurt. (ANP)