Slakken! Spinnen! en andere dieren op het hoofd

Een lawine van 'dier op het hoofd'-foto's bereikte de Kinderpagina afgelopen week. Nadat we een paar weken geleden een foto afdrukten van Marjolein Annink bij wie een aap op haar hoofd zat, vroegen we om meer dieren-op-hoofden.

Het bleef eerst wat stil, maar nu zijn de foto's binnengestroomd, waarschijnlijk omdat de vakantie in een deel van Nederland voorbij is. Om deze korte zomerserie van de dier-op-het-hoofd-foto's af te sluiten drukken we hierbij een keuze af uit de inzendingen. Er waren meer verrassende dieren-op-hoofden dan we gedacht hadden. Slakken en giftige spinnen en vlinders en kraaien op kinderhoofden hadden we helemaal niet verwacht. Eerder hamsters, konijnen, of - grappenmakers zijn er altijd - een foto van een kind met hoofdluis, het dier dat per slot van rekening het meest op de hoofden zit van kinderen in Nederland. Maar ja, op een gewone foto zie je weinig van een luis, en hoewel hoofdluizen op scholen in Nederland heel gewoon zijn, is niemand er erg trots op als hij of zij die kriebeldieren op zijn hoofd heeft.

Om een of andere reden zijn foto's van vogels op hoofden in de meerderheid; vogels zijn populaire hoofddieren. Zo kregen we een foto van Titiaan Reijntjes uit Nijmegen met een schattig jong eendje op zijn hoofd, zo klein dat je hem op de foto haast niet zag. (Vandaar dat we de foto hier ook niet afdrukken.) Ze noemden het eendje Snabbeltje (naar het kinderboek uit de jaren zestig van Jaap ter Haar over een jongetje en een eendenkuiken, Ernstjan en Snabbeltje). Snabbeltje van Titiaan was door zijn moeder verstoten, en hij werd het 'liefste huisdier van de wereld' van Titiaan. Maar helaas ging het vogeltje na anderhalve week al dood, en is Snabbeltje in de tuin bij Titiaan begraven.

Ook was er een foto van Justus Maria Sijsma uit Beuningen, die vorige zomer op de camping bevriend raakte met een nerveuze tamme kraai, Gekke Gerrit, die door zijn baasje op de camping was achtergelaten. Justus had hem graag geadopteerd, maar Gerrit vloog op een kwaaie dag weg, en kwam niet terug.

Vrolijker was de foto van Jord Buijs uit Capelle aan de IJssel, die patat ging eten en toen van de eigenaar van de papatkraam een grote papegaai op het hoofd gezet kreeg. Gelukkig had Jord een pet op - want dat is wel nodig als je een vogel op het hoofd hebt. Dat merkte Julia Sol uit Den Haag, die samen met haar vriendin Laura Vermeulen uit kamperen was, en daar de jonge gans Ghandi op het hoofd zette. Ghandi poepte natuurlijk op Julia's hoofd. Vies! Of het grote kuiken dat bij Mathilde Takens (Den Bommel) op het hoofd fladderde ook zijn behoefte heeft gedaan schrijft ze niet.

Maar er zijn wel andere dier-op-hoofd-foto's waarbij je denkt: vies! Zoals die van Sybren Portegies (5 jaar) uit Borger die een heuse slijmerige huisjesslak over zijn neus laat kruipen. Maar Sybren vindt dat niet erg, want hij houdt van slakken. Nog viezer en zelfs griezelig is de foto Luc de Mooy uit Hoogland met een enge, harige reuzenspin op zijn hoofd. Vorig jaar op een vogelspintentoonstelling liet hij deze foto maken, en hij schrijft er bij: “De spin is levend en waarschijnlijk een niet-giftige soort.” Misschien was-ie dus ook wel giftig! Levensgevaarlijk, zo'n dier op het hoofd.

Minder gevaarlijk is het dier dat Sjors Schipaanboord uit Eemnes op zijn hoofd liet rusten: een vlinder, een Dagpauwoog. Er zit een verhaal aan vast, want Sjors heeft deze vlinder als rups vorige zomer gevonden tussen de brandnetels. Hij nam de rups mee, en plukte iedere dag verse brandnetels om hem te voeren. De rups verpopte zich, en de pop is meegegaan op kampeervakantie. En daar is de vlinder uit de pop gekomen, en heeft urenlang op het hoofd van Sjors (en anderen) gezeten, voor hij de wijde wereld invloog.

Hiermee sluiten we de korte zomerserie 'dier op het hoofd'-foto's af. Alleen als je nog een foto hebt van een olifant of wrattenzwijn op je hoofd, willen we misschien nog wel een uitzondering maken. Misschien. Maar verder stoppen we er mee, met het afdrukken van dieren op het hoofd. Bedankt voor de inzendingen.

    • Paul Steenhuis