Schedel van Aboriginal terug naar Australië

LIVERPOOL, 15 AUG. De schedel van een held van het Aboriginal-verzet tegen de Britse heerschappij in Australië is gisteren opgegraven uit een gemeenschappelijk graf bij Liverpool en overgedragen aan de Australische ambassade. De Aboriginal, Yagan, werd in 1830 in de Vallei van de Zwaan vermoord door de Britse avonturier William Keats.

Het duurde gisteren vier uur voordat de houten doos met daarin de schedel werd gevonden. De schedel was in 1894 overgedragen aan het museum van Liverpool. Conservatoren probeerden enkele malen om Yagan te behoeden voor verval maar in 1964 werd besloten om de schedel te begraven in Everton.

Schedels waren in de negentiende eeuw zeer populair onder wetenschappers omdat een groot aantal van hen dacht dat het karakter van een volk er van afgelezen kon worden. Schedels van Aboriginals waren met name gezocht, omdat het Australische volk zijn doden cremeerde en er dus zeer weinig schedels in omloop waren. De vorm van Aboriginal-schedels bewees, aldus veel wetenschappers, dat dit Australische volk weinig hersenen had en agressief was.

Morgen komt een delegatie van Aboriginals aan in het Verenigd Koninkrijk om de schedel van Yagan te begeleiden naar zijn laatste rustplaats. In de Vallei van de Zwaan is een graf waarin volgens de Aboriginals de rest van het lichaam van Yagan werd begraven. (AFP)