Rothenbergers bewijzen dressuurploeg op EK slechte dienst

ROTTERDAM, 15 AUG. De familie Rothenberger heeft de Nederlandse dressuurequipe gisteren een slechte dienst bewezen. Sven kon de hengst Jonggor's Weyden niet over diens faalangst heen helpen, echtgenote Gonnelien leidde Olympic Bo in de laatste rechte lijn van haar Grand Prix naar twee kapitale fouten.

Na de eerste dag van de Europese kampioenschappen in Verden is het goud voor Nederland verder weg dan ooit. Het zilver, de laatste jaren bij kampioenschappen de gebruikelijke beloning als beste van de rest, zal vandaag opnieuw als troostprijs dienen. Duitsland, dat zich met een onervaren kwartet amazones voor eigen publiek presenteerde, is halverwege de landenwedstrijd al nauwelijks meer in te halen.

Olympisch- en Europees kampioene Isabell Werth staat eerste, haar 48-jarige landgenote Karin Rehbein tweede. De nieuwkomers Nadine Capellmann en Ulla Salzgeber hoeven zich vandaag niet nerveus te maken. Sven Rothenberger staat in het individuele klassement vierde, zijn vrouw Gonnelien is vijftiende. Anky van Grunsven en Ellen Bontje, de overige leden van de Nederlandse ploeg, kunnen niet meer dan hun best doen. “Het spijt me, ik had Nederland graag aan een gouden medaille geholpen”, zei Sven Rothenberger.

Rothenberger had alles op het EK gezet. Bij de trainingen was de harmonie met Weyden perfect, in de ring kwamen alle voorbereidingen er voor de zoveelste keer niet uit. Grote fouten maakte de combinatie niet eens, maar de uitstraling van de kampioen ontbrak ten enen male. De ruiter kon het waarom niet verklaren, dat maakte de nederlaag juist zo bitter. Het gemopper op juryleden werd ditmaal zelfs naar de achtergrond gedrongen, het eigen falen was de oorzaak van de verloren kans. “Ik ben verdrietig”, zei de Duitser van origine in gebrekkig Nederlands. “Ik zoek naar de oplossing.”

Verder uitte Rothenberger zich in zijn moedertaal. “Bij het inlopen heb ik Weyden soms te rustig gehouden, nu misschien iets te veel druk op hem gelegd. Hij kreeg angst, had geen zelfvertrouwen. Ik begrijp er niets van”.

Voor het oog van 2.000 toeschouwers probeerde de ruiter alles, het bleek niet afdoende. “Ik kreeg Weyden niet in diens vijfde versnelling”, zo luidde de uitleg. Hoop op betere tijden hield Rothenberger met gedachten aan het verleden, waarin hij na Van Grunsven meestal de runner-up in de equipe was. “Ik heb Nederland vaak geholpen, nu wilde het niet lukken.”

Zijn vrouw Gonnelien trachtte haar eigen falen toen al te vergeten. Haar proef ging goed, tot de laatste rechte lijn. Twee keer stond ze op een verkeerde plaats stil, beide keren kneep de jury geen oogje toe. “Wat ik ook zeg, het zal stom blijven klinken”, zei ze. Gonnelien Rothenberger zal vermoedelijk als slechtste van het Nederlandse viertal niet in de uitslag van de landenwedstrijd worden opgenomen.

Ook Isabell Werth verliet hoofschuddend het stadionnetje in Verden. De titelverdedigster was ontevreden over een verkeerde wissel. “Die kostte hem vijftig punten”, aldus Werth, die met een totaal van 1.846 royaal onder haar persoonlijk gemiddelde bleef. Het maakt de kansen voor Van Grunsven, sinds 1994 nog altijd regerend wereldkampioene, alleen maar groter. De Brabantse heeft zich vandaag een toprit beloofd. Gestion Bonfire lijkt er klaar voor.

Karin Rehbein is een verrassende concurrente. De Duitse veterane liet zich ondanks de dood van haar echtgenoot overreden toch bij de EK te starten. Haar moed werd door de jury onverwacht hoog gewaardeerd. De 1.819 punten waren een persoonlijk record.