RARE RASPEN EN ANDERE VREEMDE KEUKENSPULLEN

Een Thaise houten kokosnotenrasp in de vorm van een konijn, een kacheltje uit Mexico gemaakt van oude nummerplaten van auto's, een kwastje van ganzenveren waarmee ze in Servië deeg met olie insmeerden, stevige leren schoenen met aan de zool vastgezet een flink aantal 10 centimeter hoge gemene scherpe ijzeren punten, waarmee in de Franse Cevennen de schillen van kastanjes worden getrapt, een elegante Mongoolse reisnecessaire met een mesje en chopsticks.

Deze en vele andere verbazingwekkend handige en onbekende voorwerpen worden tot 31 augustus tentoongesteld in het Musée de l'Homme in Parijs. Titel van de tentoonstelling: Histoires de cuisines.

Sociologen, antropologen en andere wetenschappers hebben deze doodgewone voorwerpen die met eten te maken hebben lange tijd genegeerd. Aan dit neus-ophalen-voor lijkt een einde te zijn gekomen. Voor het eerst zijn er nu een paar honderd van de 15.000 'keukenspullen' die het Musée de l'Homme bezit en die voornamelijk door Franse antropologen tijdens de koloniale perdiode werden verzameld te zien. Bij veel van deze vaak mooi versierde voorwerpen is sprake van een handig tweede gebruik: een halve schoongemaakte kokosnoot is een royale soepkom en de poot van een kameel is om te toveren tot een fles. Enige toelichting is geen overbodige luxe, want je weet soms niet wat je ziet. Een rasp uit Nieuw Guinea ziet er heel anders uit dan een Poolse rasp. En dat op een eilandje van de Nieuwe Hebriden stokken worden gebruik om laplap (pap van maniok) te maken moet je ook maar weten. Heel ver weg worden veel - voor ons - vreemde gerechten klaargemaakt en opgegeten. Neem nu de Wayampi-indianen in het Amazonegebied. Alles wat ze eten en drinken maken ze van een giftige plant, de cassave (Manihot esculenta), die eerst allerlei gecompliceerde en langdurige bewerkingen moet ondergaan voordat er brood, ochtendpap, babyvoeding, bouillon om vis en vlees in te koken, een snoepje voor de kinderen en bier van kan worden gemaakt. Dat is nog eens ingewikkeld koken!

Noord-Afrikaanse vruchtensalade

Vandaag een etnisch recept uit het noorden van Afrika. Het is een recept voor een vruchtensalade die op een grote platte schaal wordt opgediend. Wel de rozijnen. De vruchten worden geschild en in stukjes gesneden en de wortels geraspt. Snijd met een dunschiller van de geschilde komkommer dunne slierten. Roer de vloeibare honing door de yoghurt. Schep de vruchten, rozijnen, kokos en yoghurt-honing door elkaar en zet dit mengsel ten minste een uur in de koelkast. Doe de koude salade over op een platte schaal en garneer met slierten komkommer.

Nodig:

1 mango

1 papaya

2 perziken

1/4 meloen

1 peer

1 appel

1/2 komkommer

5 worteltjes

2 eetlepels geraspte kokos

ca. 1/2 liter yoghurt

ca. 4 eetlepels vloeibare honing

Kasteel Wittem in het diepste puntje van Limburg organiseert in juni, juli en augustus een picknick-arrangement. Inbegrepen zijn het vier-gangen Menu Alliance op de dag van aankomst (dag. behalve vr en za), twee overnachtingen met een boerenontbijt en een vijf-gangen Menu du Château op de laatste avond. De tweede dag kan worden doorgebracht met een fietstocht van ca.38 km door het Geul- en Gulpdal en een picknickmand met broodjes, gemarineerde zalm, diverse kazen en champagne. Kasteel Wittem, Wittemerallee 3, Wittem. Arrangement ƒ 495 p.p. Inl 043-4501208

    • Anne Scheepmaker