Proces tegen Vos BV in zaak-glycerine

RIJSWIJK/HAMBURG, 15 AUG. Advocaat E. van der Wolf spant namens de gedupeerden in Haïti van de levering van onzuivere glycerine een civiele procedure aan tegen leverancier Vos BV in Alphen aan den Rijn. Dat heeft Van der Wolf gisteren gezegd.

Volgens hem weigert het bedrijf te onderhandelen over een schadevergoeding voor de nabestaanden van de dodelijke slachtoffers als gevolg van de ondeugdelijke glycerine die Vos in 1995 aan Haïti leverde. Vos BV is onderdeel van Helm AG in Hamburg, een van de grootste chemische en farmaceutische handelsfirma's in Europa. Onlangs maakte het Openbaar Ministerie bekend de handelwijze van het dochterbedrijf Vos strafrechtelijk te onderzoeken.

Het bedrijf wordt beschuldigd van dood door schuld. Vos wist dat de glycerine die ze doorverkocht ondeugdelijk was. Uit onderzoek van deze krant bleek dat de Alphense handelsonderneming vóór de levering een monster van de bewuste partij liet onderzoeken door SGS Laboratory Services in Dordrecht. Het testresultaat wees uit dat de medische grondstof niet de vereiste zuiverheid had. Desondanks werd de glycerine door Vos met een farmaceutische kwalificatie doorverkocht. Het farmaceutisch bedrijf Pharval in Haïti verwerkte de glycerine uiteindelijk in een koortswerende paracetamolsiroop. Door het drinken van de siroop zijn zeker zestig kinderen overleden.

Tijdens de onderzoeken van de Amerikaanse Food and Drugs Administration en de Nederlandse Inspectie gezondheidszorg verklaarde de directie van Vos dat zij de glycerine niet in een laboratorium had laten testen, en daarom niet had geweten dat de uit China afkomstige partij onzuiver was.

Advocaat Van der Wolf moet met de nabestaanden nog praten over de schadeclaim. Namens het Haïtiaanse bedrijf Pharval, dat inmiddels op last van de lokale overheid is gesloten, zal hij een schadevergoeding van 5 miljoen dollar eisen. De Hamburgse advocaat mr. F. Böhm, die zowel Vos als moederbedrijf Helm vertegenwoordigt, wil geen commentaar geven op de uitspraken van Van der Wolf. Er zijn “verschillende juridische geschillen” aan de orde, maar gelet op het strafrechtelijk onderzoek in Nederland wilde Helm AG niet met verklaringen in de openbaarheid treden, aldus Böhm. “Beide firma's liggen zwaar onder vuur van pers en televisie”, die “veel stof hebben doen opwaaien.”