Onderzoek Herculesramp uitgesteld

EINDHOVEN, 15 AUG. De nabestaanden en overlevenden van het ongeluk met de Hercules, vorig jaar juli op de vliegbasis Eindhoven, hebben de instelling van een eigen onderzoekscommissie uitgesteld. Het is nog niet helemaal duidelijk wie zitting moet nemen in die commissie. Voorzitter A. Kempen van de stichting Herculesramp 1996 heeft dit vandaag meegedeeld.

Eerder liet hij weten dat bestuursleden van de stichting alsmede een aantal niet met name genoemde externe deskundigen er deel van zouden gaan uitmaken. Die zouden hebben toegezegd de commissie ter zijde te willen staan. Kempen verwacht nu dat de instelling van de commissie medio september rond is. De onderzoekers moeten volgens Kempen een allerlaatste poging doen om te achterhalen waarom de hulpverlening destijds zo traag op gang is gekomen. Het vliegtuig stortte tijdens de landing neer. Daardoor kwamen 34 van de 41 inzittenden, onder wie de vier Belgische bemanningsleden, om het leven. Achteraf bleek dat er vermoedelijk meer overlevenden zouden zijn geweest, als eerder met de reddingsactie was begonnen. Waarom dat niet gebeurde, werd niet duidelijk. Voor de stichting was dit aanleiding aan te dringen op een parlementair onderzoek. De Kamer zag daar het nut niet van in. (ANP)