Nasseri stopt hongerstaking; Rechter wijst asielaanvraag van Iraniër af

DEN HAAG, 15 AUG. De Iraanse asielzoeker M. Nasseri heeft gisteravond zijn hongerstaking beëindigd. Hij besloot daartoe nadat de rechtbank in Den Haag zijn verzoek om een verbod tot uitzetting had afgewezen. Volgens de rechter is het relaas van de Iraniër “niet geloofwaardig”.

Als gevolg van de uitspraak kan het gezin Nasseri het land worden uitgezet. Vader Nasseri verliet kort na het vonnis het ziekenhuis en ging terug naar het asielzoekerscentrum Groesbeek, waar hij woont met zijn gezin. Hij zei dat hij zijn actie zou voortzetten tot de dood. Zijn vrouw en twee dochters van 13 en 17 jaar zouden ook in hongerstaking gaan. Maar na overleg met de advocaat en de Vereniging Vluchtelingenwerk Nederland kwam het gezin daar op terug.

In Den Haag verkeert de Iraanse asielzoeker A. Amiry volgens zijn vertrouwensarts in acuut levensgevaar. Amiry is inmiddels 66 dagen in hongerstaking. De uitgeprocedeerde asielzoeker is gisteren ontslagen uit het penitentiaire hospitaal in Scheveningen. Hij ligt nu in het Westeinde-ziekenhuis. Volgens Justitie is het “vrij normaal” dat zieke gedetineerden “in de terminale fase” worden ontslagen uit de gevangenis.

In de zaak-Nasseri oordeelde rechtbankvoorzitter M. van den Bergh “dat niet valt in te zien waarom de heer Nasseri niet reeds in eerste instantie zijn gehele vluchtrelaas naar voren heeft gebracht en dat de redenen die hij heeft aangevoerd om dat niet te doen, niet steekhoudend zijn”. Het gezin vroeg twee keer asiel aan. Pas nadat het eerste verzoek door de rechter ongegrond was verklaard, kwam vader Nasseri begin dit jaar met een nieuw verhaal.

Nasseri's advocate E. Elderman betoogde dinsdag dat haar cliënt in eerste instantie niet alles vertelde uit angst voor de Iraanse autoriteiten. Hij zou de voormalige collega aan wie hij militaire informatie doorgaf, hebben willen beschermen. De rechter geloofde hem niet. “Het feit dat de heer Nasseri uit vrees voor Iraanse infiltranten en ter bescherming van een in Iran achtergebleven vriend niet de gehele waarheid heeft verkondigd, strookt niet met het feit dat de heer Nasseri reeds in zijn eerste procedure de naam van zijn vriend, als de persoon die hem heeft geholpen te vluchten, naar voren heeft gebracht.”

Op initiatief van D66 houdt de de Tweede Kamer binnenkort een hoorzitting over de situatie van de mensenrechten in Iran.