McBlokker

Toen Jaap Blokker een jaar of acht geleden aandeelhouder werd bij het (toen nog) besloten familiebedrijf Vendex, ging er een schok door de rijen van de nazaten van de oprichtersfamilies van Vroom & Dreesmann. Een concurrent die als aandeelhouder een kijkje zou krijgen in de keuken van de keizer van de Nederlandse detailhandel, dat was toch vragen om problemen?

Blokker, de grootste verzamelaar van speelgoedzaken in Nederland, weet graag wat er achter de etalages van zijn buren in de Nederlandse winkelstraten gebeurt. Afgelopen week verraste hij de Amsterdamse beurs toen een gelieerde beleggingsmaatschappij, die nog officieel moet worden ingeschreven bij het handelsregister, 14 miljoen gulden neertelde voor 5 procent van de aandelen van Macintosh (exploitant van onder meer Halfords en Kwantum).

Wat wil Blokker? Met Vendex heeft hij als aandeelhouder nooit zaken gedaan, maar met KBB (Bijenkorf, Hema, speciaalzaken) heeft hij een paar jaar geleden nog een robbertje gevochten om de heerschappij bij de gezamelijke dochter Retailnet. KBB won, maar Blokker kreeg twee speelgoedwinkelketens mee.

Blokkers investering in Macintosh kwam als geroepen voor de beleggers in het detailhandelsbedrijf. Zou er een complete overname in het verschiet liggen? De koers schoot 10 procent omhoog naar 43 gulden. Niet slecht voor een dag door de week, maar nog wel onder de koers van 45 gulden die de roemruchte financier Kuijten ooit wilde betalen voor de aandelen van het bedrijf. Dat was in 1990.

    • Menno Tamminga