Kok: onderscheid justitie en politiek in zaak-Bouterse

DEN HAAG, 15 AUG. De Surinaamse regering moet een onderscheid maken tussen de justitiële en de politieke kanten van de zaak-Bouterse. Dit heeft minister-president Kok vanmiddag gezegd na afloop van het kabinetsberaad.

Oud-legerleider Desi Bouterse, op het ogenblik adviseur van staat in Suriname, wordt door de Nederlandse justitie verdacht van betrokkenheid bij grootschalige handel in cocaïne tussen Zuid-Amerika en Europa en het witwassen van drugswinsten. “Het lijkt mij het beste alles te doen om het onderscheid tussen de justitiële en de politieke kanten van de zaak zo consequent mogelijk te maken”, aldus Kok. “Dat is ook een oproep aan Suriname.”

De minister-president zei niet uit te sluiten dat minister van Buitenlandse Zaken Van Mierlo zelf naar Paramaribo zal reizen om de Surinaamse regering op de hoogte te stellen van de Nederlandse reactie op een verzoek van Paramaribo om het aanhoudingsbevel tegen Bouterse in te trekken. De premier zei dat hij het zou betreuren als de zaak “negatief en storend zou werken” op de betrekkingen tussen Nederland en Suriname. Hij wees onder meer op de financiële problemen van de Surinaamse bevolking. “De mensen in Suriname hebben baat bij goede betrekkingen met Nederland”, zei Kok. “Een ernstig incident als deze verdenkingen mag dit niet tegenhouden.”

Kok gaf toe dat de zaak-Bouterse wel degelijk “met politiek te maken heeft, al was het alleen al door de functies van de heer Bouterse”. De oud-legerleider is behalve adviseur van de regering ook voorzitter van de regerende Nationale Democratische Partij. Kok zei echter dat “drugsdeals” daar los van staan. “Wij zijn een rechtsstaat. Laat het recht zijn loop hebben. Het openbaar ministerie in Nederland zegt niet: wat hier gebeurt deugt van geen kant, maar we kunnen de betrekkingen met Suriname niet schaden.”

Kok kondigde vanmiddag aan dat hij een gesprek zal hebben met minister Sorgdrager (Justitie) over de wijze waarop het OM de zaak-Bouterse heeft aangepakt. Kok zei dat hij Sorgdrager “best een aantal vragen” te stellen heeft. Procureur-generaal Docters van Leeuwen zei enkele maanden geleden in een televisie-interview dat de zaak voor de Nederlandse rechter zou komen. Er wordt al jaren gespeculeerd over de betrokkenheid van Bouterse bij de handel in verdovende middelen.

Onduidelijk is nog waarom het internationale opsporingsverzoek van het openbaar ministerie onlangs naar buiten kwam op het moment dat de Surinaamse president Wijdenbosch een privé-bezoek aan Nederland bracht. De Surinaamse regering heeft zich hieraan bijzonder gestoord. Wijdenbosch zei eerder deze week dat Nederland bovendien de mogelijkheden van een juridisch samenwerkingsverdrag tussen de twee landen onvoldoende heeft benut.