Klaus pleit tegen emigratie Roma

PRAAG, 15 AUG. Premier Václav Klaus van de Tsjechische Republiek heeft gisteren na besprekingen met vertegenwoordigers van de Roma (zigeuners) gezegd dat een massa-exodus van de Roma hun problemen niet oplost en dat er geen noodzaak voor wie dan ook is om uit Tsjechië te vertrekken. “Het is verkeerd voor burgers van een vrij en democratisch land om in het buitenland politiek asiel aan te vragen”, aldus Klaus.

Onder de Roma-gemeenschap in Tsjechië is deze maand grote onrust ontstaan naar aanleiding van een televisiedocumentaire over volksgenoten die naar Canada zijn geëmigreerd en daar een nieuw leven hebben opgebouwd. Duizenden Tsjechische Roma hebben zich sindsdien bij de Canadese ambassades in Wenen en Praag gemeld in de hoop naar Canada te kunnen emigreren. De enorme belangstelling onderstreept de slechte omstandigheden waaronder de Roma in Tsjechië leven.

Klaus wees gisteren een ontwerprapport af over de situatie van de Roma, opgesteld door de Raad van Nationaliteiten, een adviesorgaan van de regering. De voorstellen die in het ontwerprapport worden gedaan zijn volgens Klaus te vaag. “Ik wil praten over een gecorrigeerde versie dat concrete voorstellen bevat op gebieden als onderwijs, werkgelegenheid, huisvesting en alledaagse discriminatie”, aldus Klaus. Het rapport maakt melding van de steeds bredere kloof tussen de Roma-gemeenschap en de rest van de Tsjechische samenleving. Roma, aldus het rapport, zijn het doelwit van etnisch geweld, ze zijn slecht opgeleid, zeventig procent is werkloos, en 20 tot 30 procent maakt zich schuldig aan criminaliteit.

De voorzitter van de Raad van Nationaliteiten, minister zonder portefeuille Pavel Bratinka, verdedigde het rapport. Volgens hem zijn Roma die willen emigreren niet patriottisch en overdrijven ze de problemen waarmee ze in Tsjechië kampen. De Canadese regering stuurt een diplomaat naar Praag om de Tsjechische Roma beter te informeren over de - zeer beperkte - mogelijkheden om naar Canada te emigreren. (Reuter, AP, AFP)