India viert bewogen vijftigste verjaardag

NEW DELHI, 15 AUG. India heeft met verve de vijftigste verjaardag van zijn onafhankelijkheid gevierd. Vele tienduizenden mensen waren gisteravond naar het centrum van de hoofdstad getrokken om daar temidden van fraai verlichte regeringsgebouwen de feestelijkheden bij te wonen.

Terwijl er overal massaal met Indiase vlaggetjes werd gezwaaid, arriveerde met jeeps een groep stokoude voormalige vrijheidsstrijders. Daarnaast werd het publiek getracteerd op een lasershow en marcheerden er duizenden burgers uit alle lagen van de bevolking voorbij. Bovendien werden er voortdurend patriottische liederen aangeheven, want zonder bewogen zang is een plechtigheid voor de Indiërs nooit compleet.

Om middernacht begon er in het parlement een gezamenlijke zitting van de beide kamers, die werd ingeluid met het Indiase volkslied. Juist op dat moment was het precies vijftig jaar geleden dat India zijn onafhankelijkheid van de Britten verkreeg en de eerste premier, Jawaharlal Nehru, zijn beroemde rede hield, waarin hij verklaarde dat India een verbond met het lot had gesloten (a tryst with destiny. Diep ontroerd hoorden veel Indiërs vervolgens een vaderlandslievend lied aan dat werd gezongen door een inmiddels bejaarde Lata Mangeshkar. Hetzelfde lied had zij destijds als meisje voor een tot tranen toe bewogen Nehru gezongen.

Daarnaast ontbraken ook de politici niet. Vannacht was het de beurt aan president K.R. Narayanan in het parlement, terwijl vanmorgen voor het historische Rode Fort in de oude stad premier Inder Kumar Gujral sprak. Voorafgaand aan Gujrals rede trokken straaljagers strepen van saffraan, wit en groen - de kleuren van de Indiase vlag - aan de hemel die werd verlicht door de vroege morgenzon. Helikopters strooiden rozenblaadjes uit over de tienduizendkoppige menigte. Zowel de president als de premier braken een lans voor de strijd tegen de corruptie, die algemeen wordt gezien als een van de grootste plagen van het moderne India. Ook beloofde Gujral zich meer te zullen inzetten voor de positie van meisjes in India, die in veel opzichten nog altijd ernstig worden achtergesteld bij jongens.

Incidenten van betekenis deden zich niet voor. De meeste Indiërs hadden vandaag gewoon een vrije dag. Indiase jongens maakten er traditiegetrouw een vliegerdag van.