Frans dorp krijgt DNA-test

PARIJS, 15 AUG. Alle mannen tussen 15 en 35 jaar van het Franse dorp Pleine-Fougères, in het zuidwesten van Bretagne, wordt een DNA-test afgenomen. Daarmee hoopt de justitie beweging te krijgen in de zaak van het Britse meisje Caroline Dickinson, die vorige zomer op reis door Frankrijk werd verkracht en vermoord.

Caroline, die dertien was, werd 18 juli 1996 dood gevonden op de jeugdherbergkamer die zij deelde met vier andere meisjes, klasgenoten uit Engeland. Niemand had iets gezien of gehoord. Zij was door verstikking om het leven gebracht. Door analyse van het sperma dat op haar lichaam werd aangetroffen, kon de unieke erfelijke code van de dader worden vastgesteld. Een zwerver, die kort na het drama werd gearresteerd en aanvankelijk had bekend, werd snel weer vrijgelaten omdat zijn DNA niet klopte met de gevonden sporen.

Sindsdien heeft de Franse rechter van instructie weinig voortgang geboekt. Hoewel de ouders Dickinson, afkomstig uit Launceston, steeds op een systematisch DNA-onderzoek van alle mannen uit Pleine-Fougères (2.000 inwoners) aandrongen, gaf het Hof in Rennes hun gisteren pas gelijk. Via het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben zij het afgelopen jaar voortdurend pressie uitgeoefend om de zaak energieker aan te pakken.

Tegelijk besliste het Hof gisteren dat de rechter-van-instructie uit Saint-Malo, die de zaak in handen had, daarvan wordt afgehaald en vervangen door rechter Renaud van Ruymbeke, die bekend werd door zijn diepgravende onderzoeken naar politieke corruptie. Hij is een van de mede-ondertekenaars van het Appel van Genève, waarin magistraten uit verschillende Europese landen vorig najaar vroegen om meer politieke medewerking bij het oplossen van internationale (witte boorden-)criminaliteit.

Het is de eerste keer dat een DNA-onderzoek op deze schaal in Frankrijk zal worden uitgevoerd. Een anonieme geneticus uitte vanmorgen in Le Figaro kritiek op de beslissing van het Hof het onderzoek te beperken tot mannen onder de 35; de justitie zoekt een krachtige, jonge dader, maar op grond waarvan, aldus deze deskundige.

De Franse Wet op de bio-ethiek van 1994 geeft burgers de vrijheid een DNA-test te weigeren, maar de justitie beschouwt zulke mannen wel als verdacht, zo werd gisteren duidelijk. Tot nu toe heeft de politie in de zaak al 800 mensen gehoord en 280 DNA-tests afgenomen, voornamelijk bij personeel van de jeugdherberg en medebezoekers.