Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Fictie; pas verschenen; vertaald

David Guterson: Het land dat voor ons ligt, het land achter ons. Vert. Martha Heesen, Ooievaar, 181 blz.ƒ12,-

Pocketeditie van de bundeling korte verhalen van de Amerikaanse auteur David Guterson, die wereldwijd bekendheid kreeg door zijn in 1994 gepubliceerde roman Snow Falling on Cedars. De verhalen (gebundeld in 1989) spelen zich af in Noordwest-Amerika, in een ongepolijst landschap met jagers en sneeuw. 'Veel kenmerken van zijn opmerkelijke succesroman zijn hier al in de kiem aanwezig: een overtuigende, bijna doorzichtige manier van vertellen, een mooi verwoord mededogen met zijn personages, maar ook een lichte overdaad aan ambachtelijkheid en het onvermogen weg te laten wat niet gezegd hoéft te worden, en zeker niet met zoveel woorden.' (Boeken 6-12-96)