Dertien doden bij geweld in oosten Kenia

NAIROBI, 15 AUG. Bij een aanval op twee politiebureaus en op omwonenden zijn woensdagavond nabij de Keniaanse stad Mombasa dertien mensen, onder wie zeven politie-agenten, omgekomen. Over het motief van de goed georganiseerde actie tasten de Keniaanse autoriteiten nog in het duister.

Om acht uur woensdagavond opende een groep van honderd man de aanval op twee politiebureaus bij Likoni, iets ten zuiden van Mombasa-eiland, bij de veerbootsteiger. Ze stalen wapens en munitie en vermoordden agenten. Ten minste drie politiemannen werden in het bureau verbrand. In één van de bureaus was de speciale toeristeneenheid van de politie gehuisvest. De eeuwenoude stad Mombasa en de stranden aan de oostkust worden jaarlijks door honderdduizenden toeristen bezocht.

De aanvallers terroriseerden vervolgens met messen en hakbijlen inwoners van Likoni en staken woningen in brand. Ze blokkeerden de veerpont naar Mombasa-eiland zodat de politie geen versterkingen kon aanvoeren. Ze vroegen voorbijgangers naar hun identiteitskaarten om de geboortestreek te achterhalen. Wanneer de ondervraagden uit het binnenland kwamen, werden ze met slag- en steekwapens bewerkt.

Een bron bij de politie merkte vanochtend op: “Het gehele voorval is raadselachtig. Hoe valt te verklaren dat de aanval eerst plaatshad op het politiebureau en toen op mensen afkomstig uit het binnenland? Als alleen de mensen van het binnenland doelwit waren geweest, dan zou je het voorval nog als een tribaal conflict kunnen omschrijven.”

De goed ontwikkelde toeristensector van Kenia lokte sinds de onafhankelijkheid tienduizenden Kenianen van het binnenland naar de kust. Zowel de moslims van Arabische afkomst langs de kust, die ruim 20 procent van Kenia's bevolking uitmaken, als zwarte kustvolkeren voelen hun positie bedreigd door de stroom landgenoten uit het binnenland. In 1992 hadden er gewelddadige tribale conflicten plaats in Likoni.

Een ander motief voor de aanval kan wraak zijn tegen de politie, die bekend staat als corrupt. Lage lonen zijn een motief. Gewone agenten krijgen per maand nog geen honderd gulden voor gevaarlijk werk.

Ook worden politieke motieven niet uitgesloten. Het regime van president Moi staat onder toenemende druk van opposanten om hervormingen door te voeren voordat later dit jaar verkiezingen worden gehouden.

    • Koert Lindijer