Dance Parade biedt meer dan technohouse

In navolging van de Berlijnse Love Parade vindt morgen in Rotterdam de eerste Dance Parade plaats. “Bij dance denkt iedereen altijd direct aan drugs”, zegt organisator Jasper Scholte. “Nu kan iedereen op straat zien wat er zo leuk aan is.”

ROTTERDAM, 15 AUG. Zeventig procent kans op zon, tien procent op regen, vijfentwintig graden. Voor Jasper Scholte, één van de organisatoren van de dansparade die morgen door Rotterdam zal trekken, is het bekijken van de weergegevens op Teletekst een ritueel geworden. Mooi of slecht weer zal voor een groot deel het succes van de Rotterdam Dance Parade bepalen. Vanaf één uur 's middags zal een stoet van twintig wagens door het centrum van de stad trekken, met daarop geluidsinstallaties die diverse soorten dance-muziek laten horen. Bezoekers kunnen naast of achter de wagens dansen en ze volgen op hun route, of aan de kant blijven staan en de wagens aan zich voorbij zien trekken. Het is afwachten hoeveel mensen er op af zullen komen. “Bij mooi weer misschien honderd- tot honderdvijftigduizend man”, schat Scholte. “Maar met vijftigduizend ben ik ook tevreden.”

Het idee voor de Fast Forward-Rotterdam Dance Parade ontstond toen Scholte met collega's van het productiebureau JMR vier jaar geleden de Berlijnse Love Parade bezocht. Ze dienden in Rotterdam een plan in voor een soortgelijk evenement; na jaren overleg met diverse instanties werd het goedgekeurd. Er werd in overleg met het Rotterdamse vervoerbedrijf een route bedacht; het dance-tijdschrift Update Magazine bedacht welke discjockeys mee moesten doen.

Een Rotterdamse Love Parade zal het niet worden, zegt Scholte. “Dat is natuurlijk het grotere broertje, dat de inspiratie vormde. Maar wij verbinden er niet de woorden love, peace en unity aan zoals zij - dat is ook erg achterhaald, het is een heel commercieel evenement geworden in Berlijn. Zo grootschalig zou het ook niet kunnen in Rotterdam, hooguit op de A16 tussen Rotterdam en Delft. Maar het grootste verschil ligt in de muziek: bij de Love Parade draait het om technohouse, wij geven een breder overzicht van de soorten dance die in de Nederlandse clubs te horen zijn. Zo kunnen mensen zien wat er allemaal gebeurt.”

Naast populaire gabberhouse-dj's als Ruffneck en Dano doen ook clubhouse-discjockeys als Marcello en Dimitri en de jungle-dj's Dreazz en Nubian mee. De trucks met discjockeys en dance-acts rijden met een slakkengang vanaf de Parkhaven via de Nieuwe Binnenweg, de Coolsingel en de Westersingel naar de Parkkade, waar van zes uur tot elf uur 's avonds een gratis toegankelijke party plaatsvindt. De wagens vormen daar drie podia, die de populairste stromingen vertegenwoordigen: hardcore/gabberhouse, clubhouse en techno/jungle. Na afloop is er nog een afterparty in de club Nighttown.

Volgens Scholte biedt de parade de kans om de dance-cultuur eens van een positievere kant te laten zien: “Iedereen denkt altijd meteen aan het drugsgebruik, nu kan iedereen op straat zien wat er zo leuk aan is.” Op een markt op de Parkkade zal wel voorlichting worden gegeven over de gevaren van drugs en geslachtsziektes. Met een gevaar van de parade zelf - dat de dansende mensen onder de wagens terechtkomen - is ook rekening gehouden: daarvoor zet de organisatie speciale security in.

    • Sietse Meijer