Clubs missen contributie

ZEIST, 15 AUG. De KNVB overlegt 26 augustus in Zeist met een landelijk incassobureau over problemen die voetbalclubs ondervinden bij het innen van contributie. De 5.500 amateurclubs (3.000 veldvoetbal en 2.500 zaalvoetbal) hebben bijna allemaal geregeld te maken met notoire wanbetalers, die weigeren hun lidmaatschapsgeld over te maken.

Een proef in het Haagse district West IV met een lokale deurwaarder beviel de betrokken verenigingen uitstekend. De KNVB wil dat in het gehele land clubs gemakkelijk en zo goedkoop mogelijk een deurwaarder kunnen inschakelen.

Volgens H. van der Zeeuw, woordvoerder van de voetbalbond, is er een duidelijke reden aan te wijzen waarom verenigingen tot nu toe bijna nooit naar een deurwaarder stapten. “Ik denk dat ze er niet over hebben nagedacht.” Het voordeel van een landelijk inzetbaar bureau zijn voornamelijk de kosten, verwacht Van der Zeeuw, die een soort 'groepskorting' voor ogen heeft.

Hoeveel geld de clubs missen door wanbetaling, kan hij niet zeggen. “Het inschakelen van een incassobureau kost geld, maar uiteindelijk zijn de opbrengsten hoger dan de kosten.” (ANP)