Centrale Bank grijpt in; Roepia weer lager ondanks renteverhoging

JAKARTA, 15 AUG. - In reactie op de aanhoudende koersval van de roepia heeft de Indonesische centrale bank vanochtend opnieuw ingegrepen. Dit keer schroefde de bank haar rente flink op. Ze tilde het daggeldtarief van een niveau tussen 28 en 30 procent naar 120 tot 125 procent.

De stap volgde één dag na het loslaten van de bandbreedte die een grote mate van stabiliteit van de roepia tegenover de Amerikaanse dollar had moeten garanderen. Die min of meer vaste koers was door een aan- en verkoopbeleid van de betreffende valuta's door de centrale bank niet meer te houden, nadat speculanten de roepia onder vuur hadden genomen.

Maar evenals het laten zweven van de koers, kon ook de rentemaatregel de vrije val van de roepia niet stoppen. In de loop van de handel zakte de Indonesische munteenheid vrijdag per 1 Amerikaanse dollar naar 2880 à 2900 vergeleken met 2780 aan het eind van de donderdag. De aanhoudende daling na het hogere daggeldtarief, was kort na de bekendmaking al voorspeld door spelers op de financiële markten.

“Dit zal speculanten niet afschrikken,” aldus een handelaar. Volgens hem hebben de speculanten de nodige ervaring opgedaan bij een soortgelijke situatie eerder deze zomer in Thailand, waar de bath onder druk stond.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwelkomde het besluit van de Indonesische centrale bank om de koers te laten zweven.

Dat zal de economie van het land ten goede komen, zo stelde IMF-directeur Stanley Fischer in een verklaring. “Het laten zweven van de roepia, zal Indonesië in staat stellen de indrukwekkende groei van de afgelopen jaren voort te zetten, in combinatie met de krachtige economische gegevens van Indonesië, die ondersteund worden door een behoedzaam monetair en begrotingsbeleid.”

De val van de roepia had wederom gevolgen voor andere munteenheden in de regio. Vandaag kwam de Thaise baht opnieuw onder druk met een koers van 31,70 tegen 31,65 per 1 dollar. De daggeldrente In Thailand ging van een niveau tussen 10 en 13 procent naar een peil tussen 12 en 14 procent.

De Singaporese dollar had vandaag eveneens te lijden van de onrust rond de Indonesische roepia. De monetaire autoriteiten van de stadstaat grepen rechtsstreeks in toen hun nationale munteenheid was weggegleden naar 1,5200 per 1 Amerikaanse dollar, aldus handelaren. Zij verwachtten dat de koers verder kan zakken naar 1,5300.

Gisteren bedroeg de slotkoers van de Singaporese valuta nog 1,5098. (KRF/RTR/AFP)