Beurs nerveus, opties zorgen voor de handel

AMSTERDAM, 15 AUG. De Amsterdamse effectenbeurs was vanochtend opnieuw nerveus. Omdat de meeste beleggers aan de zijlijn bleven, waren het vooral de optiehandelaren die de koersen maakten. Bij het begin van de middag stond de beursbarometer op 928,79 punten, een verlies van 6,8 punten.

AMSTERDAM Al met al bleef het in de ochtenduren rustig op Beursplein 5. “Het is feitelijk de optiebeurs die het beeld bepaalt. Hier en daar zie je wel wat spijtoptanten die wat kopen, maar dat mag nauwelijks naam hebben”, zegt een handelaar. Pas aan het einde van de middag, op het moment waarop veel opties op de optiebeurs expireren, kan het nog druk worden. Veel partijen doen immers op het laatste moment nog hun zetten.

Op deze expiratiedag opende de beursgraadmeter aanvankelijk een paar punten hoger, om vrij snel weg te zakken tot een dip van 13,52 punten. Aan het iets hogere slot van Wall Street hadden de beleggers vrijdag weinig houvast. Ook de obligatiemarkt was vrijwel onveranderd.

In verband met de katholieke feestdag Maria Hemelvaart waren de beurzen in Frankrijk en Zuid-Europa gesloten. In Frankfurt stond de DAX-index een procent hoger, terwijl de Londense beursgraadmeter licht in de min was geraakt.

In Amsterdam stond het overgrote deel van de hoofdfondsen intussen op verlies. Winst was er alleen voor Van Ommeren (plus negentig cent op 83 gulden), en Unilever, dat 7 dubbeltjes hoger stond op 459,40 gulden. Voor Getronics, dat gisteren een 45 procent hogere halfjaarwinst had bekendgemaakt, bleef het verlies beperkt tot 20 cent op 70,20 gulden.

Verschillende optiefondsen kregen de hardste klappen. Randstad kampte met het grootste verlies: min 2,30 gulden op 85,20 gulden. ABN Amro zakte 1,10 gulden weg naar een koers van 45,60 gulden.

ASM Lithography had gisteren nog een koerssprong gemaakt van 8 procent, maar het high-techfonds moest vrijdagochtend weer bijna twee gulden terug naar 182 gulden.

Op de lokale markt bleken beleggers teleurgesteld door de cijfers die GTI gisteren na sluiting van de beurs had gepresenteerd. Ondanks de winstsprong van meer dan 70 procent moest het fonds 2,40 gulden terug tot 55,10 gulden.

De Amerikaanse dollar die deze week pittige stijgingen en dalingen beleefde, moest dit keer een halve cent naar beneden. De koers was vanochtend 2,0705 gulden. Het Britse pond was stabiel op 3,2955 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van Wall Street liet gisteren opnieuw een grillig koersverloop zien. Net als woensdag volgde op een voortvarend begin een omslag in de stemming. De Dow Jones-index raakte 63 punten in de min, maar sloot toch nog met een bescheiden winst van 13,71 punten op 7942,03.

De beursgraadmeter was al snel 68 punten hoger onder invloed van geruststellende cijfers over de consumentenprijzen en de industriële productie in de VS. Het inflatiegevaar lijkt nog steeds gering. Dat maakt het onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse centrale banken op hun vergadering van volgende week de rente verhogen.

TOKIO Op de Japanse aandelenmarkt lieten Japanse en Amerikaanse pensioenfondsen vanochtend hun oog vallen op exportgerichte fondsen. Bij een omzet van ongeveer 422 miljoen aandelen veerde de Nikkei-index met 103,41 punten op tot 19.326,03.