Waterpoloërs beginnen met nederlaag tegen Slowakije

ROTTERDAM, 14 AUG. Op de openingsdag van de EK zwemmen in Spanje heeft de Nederlandse waterpoloploeg een nederlaag geleden. Het zevental van bondscoach Hans van Zeeland verloor gisteren in groep B met 6-4 van Slowakije, een tegenstander waar de nationale ploeg vooraf kansen meende te hebben. Vandaag speelt Nederland tegen de Oekraïne.

De waterpoloërs hebben in Mairena, een dorp vlakbij Sevilla, hun zinnen gezet op een plaats bij de eerste acht. Daarmee verzekert de ploeg zich van deelname aan de WK, die begin volgend jaar in het Australische Perth worden gehouden. Overwinningen op Slowakije en de Oekraïne, op papier de zwakste opponenten in een groep die verder uit Kroatië, Hongarije en Spanje bestaat, was voldoende om kwalificatie veilig te stellen.

De teleurstelling was gisteren groot na afloop aan de rand van het zwembad. “Van het spel dat we de afgelopen weken hebben getoond, zie je hier helemaal niets terug”, zei manager Henk Uri. “We hebben drie keer goed tegen Joegoslavië geoefend. Wat een verschil met nu. Het moet de spanning zijn.” Bondscoach Van Zeeland zocht vergeefs naar een verklaring voor de onverwachte nederlaag. “Dit team heeft eerder last van zelfonderschatting dan overschatting.”

De Nederlandse waterpolovrouwen overtroffen hun mannelijke collega's met verve. De ploeg van bondscoach Kees van Hardeveld, al jarenlang internationaal toonaangevend, liep Groot-Brittannië gisteren met 21-3 onder de voet. Vanmiddag won het nationale zevental in de tweede speelronde met 12-6 van mede-titelkandidaat Rusland.

Op last van Van Hardeveld nam het team gisteren in de vierde periode gas terug. De bondscoach sommeerde zijn speelsters de aanvallende stellingen te verlaten en over te gaan op zoneverdediging. “Ze doen het niet graag, maar misschien is het de komende wedstrijden nog een keer nodig”, zei Van Hardeveld.

Bij het kunstzwemmen bezet soliste Sylvia Donker na de verplichte oefening de zevende plaats in het tussenklassement. De nationaal kampioene kreeg gisteren 97,800 punten voor haar optreden in het zwembassin van Sevilla. Daarvan mag ze 30,968 punten meenemen voor haar eindtotaal. Na de vrije oefening van morgen gaan de twaalf beste deelneemsters naar de finale. Na de verplichte oefening staat de Russische Olga Sedakova op de eerste plaats.

Bij het synchroonzwemmen neemt Nederland de zesde plaats in na de eerste dag. Voor bondscoach Manuela Vedder waren de tussenklasseringen aanleiding voor tevredenheid. Na de teleurstellende prestaties in de afgelopen jaren lijkt de teloorgang van de ooit toonaangevende kunstzwemnatie Nederland tot staan gebracht. Debutante Donker toont volgens Vedder tijd grote progressie. Ditmaal hield ze tal van concurrenten achter zich, onder wie Lucie Svrcinova en Angela Horwath. In Rome eindigde Donker onlangs nog op ruime afstand achter de Tsjechische en de Oostenrijkse.