Vos verpest zijn eigen show met woeste trap naar tegenstander

ROTTERDAM, 14 AUG. Geen Argentijn, geen Pool, geen Uruguayaan, maar een Brabantse volksjongen was de meest gevierde speler van Feyenoord. Rugnummer twintig kreeg de handen op elkaar met een doeltreffende kopbal, een verwoestende wreeftrap en een paar kap- en draaibewegingen waarop zijn buitenlandse collega's het patent leken te hebben. De naam van Henkie Vos galmde door de Rotterdamse Kuip.

De veredelde linksbuiten met het stoere uiterlijk heeft niet lang nagenoten van zijn sterke eerste helft. Na drie minuten in de tweede helft werd hij van het veld gestuurd door de Italiaanse scheidsrechter Trentalange, die zijn grensrechter Russo had geraadpleegd toen deze opzichtig met zijn stokje stond te wapperen. De vlaggenist constateerde dat Vos zijn tegenstander Rippa had nagetrapt, nadat de Finse verdediger de Nederlandse aanvaller even daarvoor aan diens shirtje had getrokken.

Vos kreeg de rode kaart en trapte uit woede of uit onmacht met zijn schoenen tegen de reclameborden. Na afloop was hij niet bereid en niet bereikbaar voor commentaar. Trainer Haan had geen begrip voor zijn oude oogappel, met wie hij een paar jaar geleden had kennisgemaakt bij Standard Luik. Haan over Vos: “Ik kan deze actie niet plaatsen. Dit zal zeker consequenties hebben. Ik heb er nu zo mijn gedachten over, maar laten we er eerst maar eens een nachtje over slapen.”

Henk Vos, de hoon voorbij, kopte het Rotterdams Dagblad een paar uur voor de wedstrijd tegen FC Jazz. De licht ontvlambare Roosendaler had weer vertrouwen in zijn toekomst bij Feyenoord, nadat hij vorig seizoen door zijn eigen publiek voortdurend werd uitgefloten. Zijn showmatige optreden, zijn typische loopje met de borst vooruit en zijn ogenschijnlijk nutteloze hakballetjes hadden een negatief effect op het Rotterdamse publiek, dat in het algemeen meer waardering heeft voor spelers die de mouwen opstropen.

De relatie met het legioen was dit voorjaar dermate verslechterd, dat aanvoerder Ronald Koeman een open brief stuurde aan de supporters van Feyenoord, met het verzoek zijn medespeler niet langer te treiteren. Vos voltooide het afgelopen seizoen in het tweede elftal en begon het nieuwe seizoen met een schone lei. Hij scoorde gemakkelijk in de oefencampagne en maakte gisteravond duidelijk dat hij terecht een basisplaats kreeg toegewezen. Na 48 minuten verliet hij het veld, onder toejuichingen van het publiek. Een zware overtreding wordt in Feyenoord-kringen wel vaker met de mantel der liefde bedekt.